Diari digital d'Andorra Bondia
Les obres amb major impacte acústic hauran de presentar un estudi preliminar.
Les obres amb major impacte acústic hauran de presentar un estudi preliminar.

Les obres amb impacte acústic requeriran un estudi preliminar i controls


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: Bondia

Les obres amb un major impacte acústic hauran d’incloure un estudi preliminar amb mesures preventives i correctives, al projecte que presentin per obtenir la corresponent llicència urbanística i, a més, hauran de disposar d’una persona mediadora que informi els veïns i en reculli les queixes. Així ho preveu la modificació del Reglament del control de la contaminació acústica que ha aprovat el consell de ministres a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. El canvi reglamentari respon a la necessitat d’ampliar el control i la regulació de les obres que tenen un impacte acústic important i que són aquelles que es realitzen dins dels nuclis urbans i que impliquen excavacions o perforacions.

De fet, les mesures que s’han incorporat a la normativa vigent per regular el soroll provinent tant de les obres públiques com de les privades s’adrecen en particular a aquelles obres que impliquin treballs d’excavació en roca o perforacions, utilitzin maquinària pesant i a més es trobin a menys de 100 metres de “receptors sensibles al soroll”, és a dir, de persones a qui els pugui molestar aquest soroll. En aquests casos, l’estudi preliminar serà preceptiu per obtenir la llicència urbanística. Aquest estudi, tal com ha explicat avui mateix la directora de Medi Ambient, Sílvia Ferrer, “ha de permetre identificar els impactes acústics en fase de projecte, moment en què és possible planificar i pressupostar les mesures preventives i correctores per poder donar compliment als nivells acústics normatius”. 

Entre les mesures, aquestes obres amb major impacte sonor hauran de tenir un servei de vigilància i control acústic obligatori a l’obra. Així mateix, caldrà que els motors de combustió i la maquinària vagin equipats amb silenciadors i sistemes esmorteïdors de soroll i vibracions i els motors hauran d’estar aturats quan no s’utilitzin. D’altra banda, caldrà instal·lar apantallaments acústics perimetrals de 3 metres d’alçada i caldrà tancar perimetralment la maquinària fixa i allunyar-la de les zones més properes als veïns o altres receptors sensibles al soroll.

Finalment, el reglament estableix la figura del mediador, que serà el responsable d’informar els veïns de les fases constructives i del soroll que generaran. El mediador també haurà de recollir les queixes que es puguin produir i, si és necessari, contribuirà a trobar “solucions que siguin satisfactòries per les dues parts i que poden implicar limitacions horàries”, segons ha detallat Ferrer.

La directora de Medi Ambient ha volgut subratllar que l’actualització de la normativa, que data del 1996, s’ha treballat amb el sector de la construcció en un moment en què “hi ha hagut un gran creixement de les obres en nuclis urbans”.  L’objectiu de la present modificació és fer compatibles “el desenvolupament de les obres i el benestar de la ciutadania”, ha afegit. I és que en realitat, la normativa vigent no preveia una regulació de les obres de construcció, cosa que “dificultava la possible resolució de conflictes”.

 

contaminació acústica
Sílvia Ferrer

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Si regalen taps als veïns queda tot arreglat

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte