Les obres del viaducte de Doctor Vilanova d’Andorra la Vella avancen a bon ritme i compleixen els terminis previstos, tal com va confirmar ahir el Comú de la capital. Per tant, si no hi ha cap contratemps de darrera hora, els treballs finalitzaran a finals del mes de maig.

Aquesta és una obra molt complexa que es va adjudicar l’agost del 2022 i que ha anat experimentant canvis durant l’execució. En la primera fase dels treballs, i un cop es va retirar la part superior de la carretera, es va poder accedir a indrets no accessibles anteriorment i es va detectar que l’afectació d’alguns elements estructurals com les bigues i dintells dels pilars era molt més greu del previst. És per aquest motiu que es va haver de modificar el projecte i ampliar el contracte inicial per garantir una reconstrucció mot més profunda.

A finals de febrer va arrencar la darrera fase de la reforma integral del viaducte, amb la instal·lació de 42 bigues de grans dimensions que sustentaran el reformat vial. La col·locació d’aquestes bigues va requerir una operativa molt específica i complexa mitjançant una grua de grans dimensions capaç de suportar grans quantitats de pes.

El viaducte, que es va construir fa quaranta anys, estava dissenyat per poder sustentar el pas de vehicles de fins a 16 tones, una xifra que després de la reforma s’incrementarà fins a les 40 tones. També s’impermeabilitzarà l’estructura per allargar, d’aquesta manera, la vida útil de la infraestructura, ja que la sal que s’utilitza per al desgel a l’hivern no penetrarà com ha succeït fins ara. L’estimació de vida útil prevista del vial, una vegada reformat, és de 100 anys. A més del viaducte, també s’estan ampliant els dos carrers d’accés.