Diari digital d'Andorra Bondia
Uns habitatges en construcció a la parròquia d’Encamp.
Uns habitatges en construcció a la parròquia d’Encamp.

Les obres de reforma registren xifres rècord gràcies als incentius al lloguer


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Facundo Santana

La superfície visada de reforma ha assolit xifres rècord durant el primer semestre de l’any. En total han estat 94.072 els metres quadrats visats entre el gener i el juny del 2021. Es tracta d’un 288,5% més que l’any anterior i potser el resultat més alt registrat mai fins ara. La degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA), Zaira Nadal, ho atribueix a la normativa d’eficiència energètica i al pla Renova, però principalment a llei de mesures urgents en matèria d’arrendament, que permet la rehabilitació d’habitatges que es trobaven fora de normativa. Aquests factors poden haver ajudat que hi hagi més reforma, destaca. 

Això succeeix en un moment en què el sector de la construcció sembla haver-se estabilitzat. Les dades de superfície visada dels primers sis mesos de l’any exposen que l’obra nova ha augmentat un 119,6%, situant-se en els 100.315 metres quadrats. Per posar en context aquestes xifres, Nadal remarca que cal tenir en compte l’aturada del 2020 arran de la Covid-19 i l’impacte de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) en el resultat del 2019, que el van convertir en un any atípic. Si fem la mitjana dels darrers tres anys, però, la tendència és a una normalització del sector després d’un temps de recuperació. “Sembla que l’activitat és normal i raonable”, destaca la degana del COAA. El total de metres quadrats visats durant la primera meitat d’aquest any ha estat de 208.534, un 195,4%  més que en el primer semestre del 2020. 

Davant de l’evolució del sector, la degana del Col·legi d’Arquitectes fa una crida a la prudència. Explica que si es fa una mitjana de l’obra nova visada entre el 2004 i el 2020 veiem que cada any s’han visat 270.000 metres quadrats. Nadal remarca que durant aquests 17 anys hi ha hagut crisis i moments de forta construcció, per tant la mitjana seria un bon punt d’equilibri. Assenyala que ara “s’ha d’anar amb compte”, ser “prudents” i “no anar a més”. Des del COAA, per tant, es consideren perillosos els discursos que alerten de la falta de mà d’obra (precisament l’Acoda s’hi referia recentment i demanava l’obertura d’autoritzacions d’immigració). Això tenint en compte també la problemàtica amb l’habitatge de lloguer. 
En aquest sentit, Nadal advoca per no deixar-se portar i buscar l’equilibri i reitera la necessitat d’establir una quota màxima anual “raonable” per “equilibrar més el mercat”. Una mesura com aquesta evitaria entrar en la roda dels augments de preus dels lloguers i del nivell de vida, afirma. 

obres
reforma
incentius
lloguer
Comentaris: 1

Comentaris

Com ha de ser, menys contruïr i més renovar, el millor pel medi ambient. També limitar serveix per evitar tanta especulació i edificis buits, etc

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic