Diari digital d'Andorra Bondia
Un total de 3.527 persones van participar en les eleccions de la CASS, xifra que representa el 5,33% dels 66.133 afiliats.
Un total de 3.527 persones van participar en les eleccions de la CASS, xifra que representa el 5,33% dels 66.133 afiliats.

Les pensions i la viabilitat de la CASS, prioritats dels nous membres


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

Els nous membres del consell d’administració de la CASS pels col·legis dels assalariats, dels pensionistes i dels empresaris i treballadors per compte propi comparteixen que assegurar les pensions i la viabilitat de la pròpia CASS són qüestions prioritàries a treballar durant els  quatre anys de mandat. Així, la representant pel col·legi dels assalariats, Montserrat Neras, que va obtenir 329 vots, creu que és un dels temes principals “ja que  preocupa molt a la gent”. Per això, creu que “s’han d’estudiar les diferents possibilitats que hi ha per prevenir-ne el dèficit” i proposa consultar “els models en altres països i buscar solucions alternatives”. 
La representant de l’altra candidatura guanyadora pels assalariats, Pilar Tomàs, amb 247 vots, proposa que el primer que s’ha de fer és “estudiar la situació amb dades per decidir en quina direcció s’ha d’anar” i té molt clar que “cal assegurar les pensions a mitjà i llarg termini”. Una altra de les qüestions importants per Neras és saber per què la història mèdica compartida no es tira endavant.
El nou membre del col·legi dels empresaris, Francesc Zamora, amb 579 vots, considera que el fonamental és “fer alguna cosa que permeti que la CASS sigui més sostenible” en la línia dels compromisos expressats en la seva professió de fe: “garantir un control estricte de la gestió de la despesa i dels ingressos”.
Per la seva banda, l’escollit per representar el col·legi dels pensionistes, Jacint Risco, amb 358 vots, creu que són prioritaris els dos primers punts de la seva professió de fe que es refereixen a l’ajuda i l’assessorament que pot donar a les persones grans. Per portar a terme aquest assessorament, proposa “estar en contacte amb el president de la Federació de la Gent Gran de manera que a través d’ell li puguin arribar els dubtes dels pensionistes i ajudar-los”. Zamora, a més, està disposat a desplaçar-se a les diverses parròquies per donar resposta a les consultes. També destaca que l’apartat 12 de la seva professió de fe és fonamental per a cercar “sinergies” amb els empresaris i els assalariats i així  “poder pactar propostes conjuntes sobre les pensions que tinguin més força”. 

Sobre la participació
En les eleccions per escollir quatre dels membres del consell d’administració de la CASS, van participar 3.527 persones. Així doncs, van exercir el seu dret a vot el 5,33% dels 66.133 afiliats, entre assalariats (37.839), empresaris i autònoms (14.950) i pensionistes (13.344). Recordem que el col·legi amb més participació va ser el dels pensionistes,  8,22% (1.097 vots), seguit pels empresaris i autònoms, 5,8% (867) i els assalariats, 4,13% (1.563 vots).
Els nous membres del consell d’administració coincideixen, pel que fa a la participació, en afirmar que continua essent “baixa”, tot i que hagi millorat respecte a les darreres eleccions, i que cal “més i millor” informació sobre el que és el consell d’administració i quines funcions té. 
Quant a les causes, Zamora creu que ja el mateix plantejament dels comicis no és “electoral”, en el sentit que no es tracta d’unes eleccions com ara les comunals i que es fan en dies feiners, per això “és difícil arribar a la gent”. Risco, per la seva banda, subratlla que des de la mateixa entitat que els promou, la CASS, “no se li donen la importància que tenen”. Tomàs exposa altres motius, com ara “el passotisme total” o una informació errònia per part dels possibles electors “que es pensen que només poden votar els que tenen la nacionalitat andorrana”.
La representant dels assalariats, Pilar Tomàs, es mostra creativa a l’hora de donar solucions per incentivar aquesta participació. En aquest sentit, creu que potser si es pogués votar online, augmentaria la participació. També considera que seria bo que les empreses, quan contractin un treballador,  l’informin que té uns representants a la CASS als quals es pot adreçar. 
El nou consell d’administració de la CASS es constituirà el dimecres 11 de juliol. 

pensions
viabilitat
cass
prioritats
membres
nous
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic