Diari digital d'Andorra Bondia
Una dona neteja una pica.
Una dona neteja una pica.

Les polítiques amb perspectiva de gènere en la Covid: només una


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Bondia

Les crisis impacten més negativament en les dones. Això és així per la situació de discriminació que viuen, i que es veu agreujada en moments complicats com el que s’ha generat arran de la pandèmia de coronavirus. És per aquest motiu que el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) ha elaborat un seguiment de les polítiques impulsades pels governs d’arreu del món durant la Covid-19 que incorporen la perspectiva de gènere i que, per tant, van encaminades a combatre la desigualtat que pateix la meitat de la població. I segons recull aquest seguiment, Andorra tan sols ha aplicat una mesura durant la crisi sanitària. Es tracta del permís retribuït per tenir cura dels fills adreçat a les persones assalariades mentre les escoles i els esplais estaven tancats.

Aquest seguiment fet pel PNUD inclou les mesures que s’adrecen directament a la seguretat econòmica i social de les dones, incloent-hi el treball de cures no remunerat, el mercat laboral i les violències vers les dones. Divideix les polítiques en quatre categories: mesures amb perspectiva de gènere, mesures contra la violència vers les dones, mesures per assegurar la seguretat econòmica de les dones, i mesures relatives a les tasques de cures no remunerades. Andorra figura en dues d’aquestes (les mesures amb enfoc de perspectiva de gènere i les relatives al treball de cures no remunerat). D’altres països com San Marino han aplicat dues mesures per donar resposta a la situació de les dones durant la pandèmia, de Mònaco se’n recullen nou, de Liechtenstein dues, i de Luxemburg 14. De tots aquests països, a excepció de Liechtenstein, s’indica que han creat noves accions per lluitar contra la violència masclista en l’actual context de crisi sanitària. En el cas dels països veïns, Espanya s’assenyala que ha impulsat 30 polítiques i França 31.

 

 

 

perspectiva de gènere
gènere
dones
Covid-19
pnud
Comentaris: 1

Comentaris

"Les crisis impacten més negativament en les dones", quan l'article ja comença aixi... Sense cap mena d'argument logic...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic