El departament de Salut va detectar el 2008 que les dones que prenien part en el programa de detecció precoç del càncer de mama a l’Alt Pirineu eren molt menys que les que ho feien a la resta de Catalunya.

 Per potenciar la participació de les dones del Pirineu es va aplicar polítiques de proximitat, que el 2009 van donar els seus fruits, ja que han aconseguit que la participació hagi passat del 40% al 89%, una xifra superior a la mitjana catalana, que és d’un 80%.
Victorià Peralta, gerent de Salut a l’Alt Pirineu, va explicar ahir que s’ha optat per trucar personalment a les dones i per desplaçar un mamògraf mòbil a la zona. L’any passat es va convidar 2.834 dones a la prova i hi van participar el 89%. Es va fer el diagnòstic precoç de set càncers.
La Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran desenvolupa el programa de detecció precoç del càncer de mama, que consisteix a convidar les dones de 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada dos anys per facilitar la detecció i el tractament del càncer en les etapes més inicials de la malaltia. Aquest programa es realitza igual que a la resta de Catalunya pel que fa a la qualitat, però quant a l’organització  s’ha adaptat a les peculiaritats del territori, donat que s’havia detectat que les dones del Pirineu eren menys participatives que les de la resta de Catalunya.
El 2008 es va registrar xifres de participació realment baixes, un 40%, i des de la Regió Sanitària es va optar per aplicar polítiques de proximitat. Peralta  va comentar que les adaptacions organitzatives fetes consisteixen en unitats de detecció precoç a cada hospital, en trucades telefòniques a les dones, en un mamògraf mòbil i en campanyes de difusió i informació del programa.
El gerent de Salut va explicar que s’ha apropat el programa a la població i que cada hospital té el seu equip, format per professionals dels serveis de radiologia i admissions. L’equip de cada hospital contacta amb les dones que viuen al seu territori via telefònica abans d’enviar una carta per convidar-les a participar en el programa. El professional que truca permet escollir dia i hora per a la mamografia. “L’objectiu és sensibilitzar la dona perquè hi participi”, va explicar Peralta. Va concloure que el mamògraf mòbil “és un recurs que permet apropar l’aparell de fer mamografies amb la mateixa qualitat tècnica que els aparells fixos que tenim als hospitals”.
L’aparell es porta als centres d’atenció primària de diferents poblacions, com Sort, Esterri d’Àneu, el Pont de Suert, Organyà, Oliana, Les, Arties i Bossòst. Es tracta de les poblacions que estan més lluny d’un hospital. Les dones que viuen als llocs més allunyats del Pirineu i l’Aran són citades al poble on viuen o al del costat, i s’evita així que s’hagin de desplaçar fins a l’hospital.