Diari digital d'Andorra Bondia
La presentació del projecte Grandalla va tenir lloc al Comú de la Massana el 2 de maig passat.
La presentació del projecte Grandalla va tenir lloc al Comú de la Massana el 2 de maig passat.

Les propostes de Grandalla al Comú


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Comú de la Massana

El projecte Grandalla es troba actualment en la fase de redacció final d’algunes de les propostes presentades per fer-les arribar al Comú de la Massana. A finals del mes passat es va celebrar el primer debat públic a la sala L’indret, un espai cedit pel Comú de la Massana. Aquest projecte és una iniciativa impulsada pel jove Sebastià Mijares, amb l’objectiu d’involucrar de manera activa l’opinió ciutadana en la política andorrana, arran del suport ofert pel Consell d’Europa i el Congrés de Poders Locals i Regionals. 
Des que es va estrenar el projecte, a principis d’abril, s’han adreçat nou propostes ciutadanes, que es van publicant al web del projecte i a les xarxes socials i que es van portar a debat a finals del mes passat. Algunes de les iniciatives sobrepassen l’àmbit parroquial massanenc, o bé perquè són demandes adreçades a altres comuns, com ara el d’Andorra la Vella, o bé perquè són d’abast  nacional. Tot i això, segons va destacar el seu promotor, l’important “ja era el debat en si mateix”. 
L’objectiu del primer debat va ser parlar sobre la seva viabilitat, el contingut i el suport de cada proposta, de manera que les que s’ha considerat que tenen un suport suficient seran transmeses al Comú de la Massana per al seu tràmit en els propers dies. Segons Mijares, els criteris per filtrar les propostes han estat “laxos”. Com a mínim, han d’entrar dins les competències locals, han de ser concretes i factibles i han de respectar els drets humans. Mijares va qualificar el debat de “constructiu, respectuós, divers, i dinàmic”. 
Una de les propostes es refereix a la demanda del vot per als residents estrangers. En concret, es sol·licita que el Comú de la Massana aprovi una moció de suport per avançar cap a l’aprovació del dret a vot dels residents estrangers als comicis locals. Per aquest motiu, es demana que es convoqui una consulta ciutadana a la Massana sobre la legalització del dret a vot dels residents estrangers, comptant separadament els vot dels residents andorrans i dels estrangers.
Una altra de les propostes debatudes té a veure amb la realització d’un estudi sobre l’impacte mèdic, econòmic i social del consum de cànnabis a la parròquia i dels efectes d’una hipotètica legalització. També es presentarà una altra proposta sobre la millora en la transparència en les contractacions i adjudicacions públiques facilitant tant l’accés a les xifres, com la seva presentació.
L’altra proposta es refereix a la rebaixa o subvenció els preus d’activitats extraescolars d’estiu públiques per a famílies amb pocs recursos o que hi inscriguin dos o més fills, així com facilitar administrativament l’establiment i operació d’altres activitats de lleure infantils d’estiu paralel·les a les públiques. 
Els participants en el debat també van posar sobre la taula la creació d’un segell de gastronomia nacional de qualitat, la qual cosa certificaria que els restauradors ofereixen productes culinaris del país, ja sigui pels ingredients locals o bé perquè les receptes són autòctones. 
Encara hi ha propostes que es tractaran en el proper debat públic, com ara la revisió del sou dels treballadors públics en funció de la tasca que fan i la responsabilitat que tenen i no de l’antiguitat, i la millora del passatge empedrat que enllaça els carrers Josep Rossell i el de les Escoles tant per a residents com per a turistes.
El Comú de la Massana va ser la primera institució col·laboradora del projecte. Mijares també ha explicat la iniciativa al departament de Joventut i Voluntariat del Govern i al Comú d’Andorra la Vella.

 

propostes
Grandalla
Comú
projecte

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte