Diari digital d'Andorra Bondia

Les propostes de reforma de la policia preveuen torns operatius de 12 hores


Escrit per: 
M. M. / Foto: BONDIA


Les dues propostes de reforma de l’àrea de Seguretat Pública i Proximitat Ciutadana de la policia preveuen el funcionament en guàrdies operatives de dotze hores i la recuperació del grup de despatx central, que treballaria en torns de vuit hores, segons van avançar ahir els representants dels treballadors.

Un dels projectes que la direcció va entregar al ministeri d’Interior, després de comptar amb la col·laboració del gabinet de planificació, està basada en l’actual sistema de proximitat, però introdueix una flexibilitat més gran en la coordinació territorial. L’altre projecte proposa un model mixt entre l’actual i l’anterior a les reformes realitzades pel ministre Antoni Riberaygua, ja que recupera també la centralització de les patrulles.
El president del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA), Salvador Prieto, va explicar ahir que després de la Setmana Santa s’ha programat tres reunions per informar tot el personal del cos sobre els avantatges i els inconvenients de les propostes fetes. La trobada servirà també per rebre suggeriments i avaluar l’acceptació dels agents, entre els quals hi haurà l’oficial i el sotsoficial que van participar en l’elaboració de la planificació. Les dues propostes prenen com a base les guàrdies operatives de dotze hores, després de la bona acollida de la prova pilot feta al grup territorial de Canillo i Encamp.    
L’opció més similar al model actual preveu un grup de despatx central, organitzat en torns de vuit hores –encarregat de les tasques administratives, de vigilància i custòdia, i de coordinació– i conserva els quatre grups territorials, que farien guàrdies de dotze hores. A més de modificar la planificació dels torns operatius –que passen de 8 a 12 hores– el principal canvi consisteix a donar mobilitat als grups territorials segons les necessitats del servei.
En aquest sentit, Prieto va argumentar que “fins ara els agents no podien sortir del seu territori si no era per un fet d’extrema gravetat, mentre que la proposta et permetria moure’t a demanda del despatx central”. Pel que fa a la recuperació del grup de despatx, el president del Sindicat de la Policia (SIPA), Cerni Obiols, va sostenir que “ha de ser-hi, ja que és important que ens especilitzem i que hi hagi gent que s’encarregui de les tasques de despatx”.   
La segona opció suposaria la centralització de totes les patrulles, en torns de dotze hores, mentre que els grups territorials reduirien els efectius per poder oferir un servei local permanent, i es mantindria el grup de despatx amb torns de vuit hores. Sobre aquest model, el president del CFPA va exposar que “es crearia un servei local que faria les tasques específiques de la policia de proximitat” i va matisar que si actualment el grup d’Encamp compta amb un contingent d’una trentena d’agents, amb aquest model passaria a tenir uns vuit efectius. Altres parròquies, com ara la Massana o Ordino, tindrien un servei local d’uns quatre agents. En aquest cas, el despatx central distribuiria les patrulles en funció de les necessitats de cada moment.
Un cop recollits els suggeriments de la plantilla i assolit el consens necessari, el nou model podria començar a aplicar-se entre l’últim trimestre d’aquest any i principis de l’any vinent, ja que les vacances d’aquest any estan planificades segons el model actual. Pel que fa al procés que s’obre després de la Setmana Santa, Prieto va explicar que “una vegada escoltats els neguits dels funcionaris, es recolliran per entregar-los a la direcció” i va matisar que en el cas que hi hagi discrepàncies, “seguirem treballant per trobar el model o mirarem d’introduir algun canvi”.
El màxim responsable del CFPA va afirmar que “des del sindicat hem fet arribar el neguit dels funcionaris de la policia” i va afegir que “ara mateix, no diem si un sistema és bo o no, sinó que hem de treballar i poder fer les nostres aportacions”. Quant al contingut dels projectes de reforma, tots dos inclouen el component de flexibilitat que exigia el sindicat, en considerar que el model de proximitat que s’aplicava fins ara era insostenible per la manca d’efectius.
No obstant, el president del SIPA va sostenir, basant-se en les converses mantingudes amb alguns dels agents implicats, que “hi haurà bastantes esmenes”. Obiols va demanar la implicació de totes les àrees en el procés de reforma i va coincidir amb la direcció que els textos presentats són un esborrany que “cal arreglar”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte