Diari digital d'Andorra Bondia
El Centre de Tractament de Residus de la Comella.
El Centre de Tractament de Residus de la Comella.

Les pudors del forn de la Comella segueixen neguitejant els veïns


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Les males olors del Centre de Tractament de Residus (CTR) de la Comella segueixen generant neguit entre el veïnat de la zona. Aquestes pudors es produeixen quan es fan parades tècniques prolongades i principalment durant l’estiu, cap als mesos de maig i juny, ja que no hi ha tant vent ni pluja. Tot i que aquests episodis cada vegada són més puntuals, les persones que hi resideixen més a prop lamenten les molèsties que els produeix la planta.
El fet és que, segons les fonts consultades, durant les parades tècniques les bales de brossa es van emmagatzemant a la nau on hi ha les cendres, tenint en compte que en la construcció de la infraestructura no es va preveure un hangar suficientment gran per acumular tots aquests residus. Aquesta nau està ubicada a uns metres de distància de l’indret on es cremen i quan arriba el moment de manipular-les cal treballar ràpidament amb el toro i sempre n’hi ha alguna que es trenca. També pot passar que alguna de les bales, un cop emmagatzemada, caigui i es trenqui. Com que la brossa fa molt temps que està acumulada ja es troba en procés de fermentació i en trencar-se fa pudor. Els veïns són conscients que des del Centre de Tractament de Residus sempre s’intenta evitar aquestes situacions, ja que si alguna cosa no agrada és rebre queixes. 
És per això que en la darrera reunió de la Comissió d’Informació i Vigilància del Centre de Tractament Tèrmic de Residus es va presentar una aplicació que s’oferirà als veïns de la zona amb l’objectiu de millorar la comunicació entre les dues parts. Segons la direcció del forn, l’objectiu d’aquesta eina és anticipar-se en cas que es produeixin situacions d’increment de les olors. Així, utilitzant aquesta aplicació, les persones afectades podran alertar immediatament de qualsevol alteració i tot plegat permetrà que els tècnics del centre puguin aplicar les “mesures correctores” adients al més ràpid possible. 
Preguntat sobre aquesta nova eina, el representant dels veïns a la Comissió d’Informació i Vigilància del CTR, Eduard Padreny, va valorar positivament l’aposta per millorar la comunicació entre la població i el centre, una decisió que s’ha pres a iniciativa d’aquesta comissió i que ha de permetre que la informació sigui més propera a la gent. Padreny remarca que això podria posar remei al neguit dels residents. Amb tot, indica que el tema de la pudor no ve motivat per “una gran contaminació” i que no és nociu per la salut. En aquest sentit exposa que la gent s’escandalitza per l’olor perquè és “el que més és veu” però destaca que, per ell, la principal preocupació és la contaminació que produeix el Centre de Tractament de Residus.
Amb l’objectiu de millorar la informació adreçada als ciutadans, la Comissió d’Informació i Vigilància del CTR també va aprovar la modificació del contingut de la pàgina web, simplificant la navegabilitat i millorant els diferents apartats. A més, per facilitar la cerca d’informació, l’actual domini www.civ-comella.ad serà substituït per www.vigilanciatractamentresidus.ad. 
Padreny, d’altra banda, va reiterar la inquietud per la planta de cogeneració que s’està impulsant al CTR. Recorda que per funcionar també requerirà l’emmagatzematge de gas. Això representa la circulació de camions amb aquest combustible per la carretera de la Comella. Des del Govern sempre s’ha indicat que això no ha de suposar cap problema i es remarca que avui ja hi circulen camions de gasoil i no s’ha produït cap incident.
Del maig a l’octubre, el forn va tractar 24.529,88 tones de residus, xifra que suposa un 16,15% més respecte del mateix període de l’any passat. 

 

pudors
forn
Comella
veïns
neguitejant
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic