La Fundació Starlight, encarregada de la protecció del cel fosc, dona llum verd a la Massana perquè es converteixi en destí astroturístic Starlight. En concret han rebut dues acreditacions: una per a la parròquia com a Destinació Turística Starlight i una per al Parc Natural del Comapedrosa com a Reserva Starlight, així ho ha anunciat avui la cònsol major, Olga Molné, juntament amb el conseller de Turisme, Josep Maria Garrallà; i el de Medi Ambient, Sergi Gueimonde, i el consultor i guia astrofísic, Alex Roig, a Casa Comuna.
Molné ha explicat que el procés de certificació es va iniciar a l’estiu quan van començar a mesurar la qualitat i la foscor del cel de la parròquia i va cloure el mes de novembre. Després, els auditors van fer l’avaluació pertinent del cel i de les instal·lacions turístiques. Finalment, la setmana passada, el Comú va rebre l’informe favorable de la Fundació Starlight d’ambdues certificacions. L’entrega dels segells, però, no es farà fins a inicis del 2023. “Segons els estudis que s’han fet, a la Massana tenim el cel més fosc de tot el país i un dels millors del sud d’Europa”.
Al seu torn, Garrallà ha indicat que el mes d’abril s’iniciaran les formacions de guia astroturístic perquè de cara a l’estiu ja es pugui incloure en l’oferta turística de la parròquia. A més, ha indicat que l’astroturisme està experimentant un creixement anual del 300% en les zones on s’ofereixen aquest tipus d’activitat.
D’altra banda, Gueimonde ha afegit que es va impulsar aquesta iniciativa per protegir el cel fosc de la parròquia i millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat públic. Precisament, la Massana compta amb un tipus d’il·luminació càlida i amb fanals que miren cap a terra, aspectes que van valorar positivament els auditors a l’hora de valorar la parròquia com a destí astroturístic.