Diari digital d'Andorra Bondia
Cartell que llueix a l’entrada de la vall del Madriu des del pont de la Plana, a Escaldes-Engordany.
Cartell que llueix a l’entrada de la vall del Madriu des del pont de la Plana, a Escaldes-Engordany.

Madriu al límit


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

L’administració conjunta de la vall del Madriu-Perafita-Claror segueix encallada i els posicionaments defensats des del Comú d’Escaldes-Engordany comencen a fer perdre la paciència a la resta de corporacions implicades en la gestió: Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. El proper dia 18 farà un any de la roda de premsa conjunta per anunciar l’aprovació de l’ordinació reguladora conjunta i que per ara Escaldes no ha aprovat. Escudant-se en un informe jurídic, es considera que l’ordinació dona més funcions a la comissió de gestió de les que li pertoquen i fa setmanes Gili va fer arribar una proposta de modificació que de moment no ha rebut resposta. De fet, el més probable és que no hi hagi possibilitat d’acord, ja que segons les fonts consultades, la resta de comuns donen per vàlid el text aprovat durant el mandat passat i que ells sí que tenen validat. A més, recorden, abans de fer la presentació pública Gili ja va fer arribar algunes esmenes i es va acceptar fer canvis al text.

Tanmateix, les decisions preses des d’Escaldes per tal de promocionar la vall sense informar la comissió tampoc han agradat. Li retreuen, per exemple, l’edicte publicat al BOPA el passat 20 d’abril per tal de contractar tres ecoguardes per a la vall durant els mesos d’estiu. Habitualment aquesta contractació s’acorda en el si de la comissió de gestió i és el Comú que ostenta la presidència de torn de l’organisme qui fa públic l’edicte. De fet, el mes de març es va publicar l’edicte per contractar un treballador per al mateix període en nom de la comissió i signat pel cònsol lauredià, Josep Majoral. Els desacords han impedit també la posada en marxa de dues aplicacions lligades a la vall.

Preguntada per la qüestió, ja que en el si de la reunió de poble celebrada dilluns al vespre Gili va fer referència als ecoguardes, la cònsol va assegurar que és tan sols un tema de “nomenclatura” i que el terme “ecoguarda no l’hem inventat nosaltres, existeix a molts parcs”. Així, va assegurar que simplement han posat un nou nom per als eventuals d’estiu amb qui compta sempre la parròquia per fer tasques a la vall. “Dependran del Comú, de Medi Ambient”, va explicar, indicant que no faran cap tasca nova, sinó les de manteniment i neteja habituals a la zona. Pel que fa als ecoguardes contractats per la comissió, va indicar que es paguen entre totes les corporacions.

De fet, tal com va apuntar en la reunió, va insistir que “cada Comú és sobirà en el seu territori” i que la comissió “és un òrgan que treballa pels comuns”. Des del seu punt de vista “hi ha hagut una nebulosa” que ha impedit entendre bé el concepte de l’organisme. “Ara n’anem traient l’entrellat i són persones que treballen per nosaltres, pagats pels quatre comuns”.
Els desacords han impedit també la posada en marxa de dues aplicacions lligades a la vall, una de rutes i l’altra per comunicar incidències. Gili va recordar que “Escaldes és el Madriu i el Madriu és Escaldes” i que va plantejar a la comissió “no duplicar” esforços i recursos, ja que des del Comú estan preparant també una aplicació en la mateixa línia.

La reunió de poble celebrada dilluns al vespre a Escaldes, en la qual també es van tractar qüestions relatives al Madriu, va ser la gota que va fer vessar el got. Va generar força mala maror el fet que s’anunciés que la borda que la corporació ha restaurat a Ràmio serà “el punt neuràlgic per difondre la Vall del Madriu”. De fet, en el transcurs de la reunió tant Gili com el cònsol menor, Joaquim Dolsa, van reiterar i defensar els seus posicionaments, que busquen poder decidir sobre el seu territori (no en les zones bipartides o tripartides) sense haver de buscar l’acord de la resta.

Precisament va ser Dolsa qui va assenyalar “l’absurd” que pot arribar a ser que “Escaldes, que té el 70% del territori allà dalt, un dia decidim posar uns rucs al Madriu i ens diuen que hem de demanar permís”. I va remarcar: “vigilem què aprovem perquè al final resultarà que ens fotran fora de casa i no és allò que preteníem”. El cònsol menor va lamentar que “nosaltres no podem dir res a casa d’ells i els altres poden venir a dir-nos si podem posar uns rucs a la muntanya”, per això va defensar que el redactat de l’ordinació “sigui clar”. Els mandataris escaldencs van assegurar que la seva voluntat és protegir la vall, però Dolsa va deixar clar que això no pot comportar “haver de demanar permís si un dia volem posar un voltor o una perdiu al mig d’un arbre”.

Gili, de la seva banda, va recordar que el territori “és dels comuns, ho diu la Constitució i la Llei de competències dels comuns”, i va afegir que “som molt respectuosos amb el Madriu, volem cuidar-lo, ens hem posicionat en contra d’una carretera i crec que el Madriu no està en perill. No ho està més ara que a fa uns anys. De fet, el perill que tenia és no fer-hi inversions i que les coses s’anessin degradant”. En aquest sentit va anunciar la voluntat d’ajudar els cortalans per part del Comú i de fer intervencions com ara arranjar el camí empedrat. “Crec que el que s’està fent és endreçar una mica i anar tots de la mà”, va concloure.

La borda de Ràmio: punt de promoció amb activitats per a infants i joves 

En el transcurs de la reunió de poble, Gili va detallar part de les propostes que la corporació treballa per oferir aquest estiu a la borda que s’ha restaurat a Ràmio. “S’estan treballant moltíssimes coses, pensem molt en els infants i per què no fer activitats amb l’Escaldes estiu? Pensem a fer campus de les setmanes joves, per què no fer coses amb els joves de l’espai jovent?, i també ens hem plantejat activitats amb joves en risc”, va exposar la cònsol, posant com a exemple els participants al programa Okupa’t.  També va apuntar, ja per als adults, activitats de ioga, “descoberta del patrimoni a través de la fotografia i jocs de pistes i d’orientació”.

També repetirà l’activitat dels rucs, però enguany “basats a Ràmio” perquè “hi haurà més activitats i més moviment”. “La idea és que es pugui fer moltes coses, recuperar el patrimoni i donar-li vida”, però sempre “evitant massificacions”.

Andorra
parròquies
vall del Madriu
Escaldes-Engordany

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte