La totalitat de les obres de remodelació del Centre cultural i de congressos lauredià efectuades arran de l'incendi que va tenir lloc el novembre del 2022 no estaran enllestides aquest any. Almenys aquesta és la previsió que aquest dijous ha fet el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, tenint en compte la situació amb què actualment es troben la recepció i les plantes 1 i 2, les quals integren els auditoris Claror i Rocafort, dos equipaments que a hores d'ara només compten amb l'estructura després d'haver finalitzat les tasques de desmuntatge i neteja. Majoral ha manifestat durant la sessió de consell de Comú que des de la corporació s'ha demanat a l'empresa encarregada de la reconstrucció un cronograma per poder calcular terminis, "però veig que serà difícil que en el que queda d'any puguem recepcionar els treballs".

Així mateix, ha exposat que encara hi ha diferents elements per definir. Un d'ells és la façana, una zona molt malmesa pel fum que obliga a decidir al comú si la desmunta, la neteja i la torna a muntar -amb el perill que pot suposar que després d'aquesta intervenció no quedi de la mateixa manera- o bé substituir-la per una de nova. "Quan tinguem les dues valoracions -que s'espera que no s'allarguin més enllà d'un mes- veurem la decisió que prendrem. Les assegurances es fan càrrec de tot allò que hi havia, però tot el que surti d'això anirà a càrrec del Comú", ha alertat, per la qual cosa, ha afegit, "no farem el que es vulgui, sinó el que es pugui".

Precisament, durant la sessió d'aquest dijous majoria i minoria han acordat per unanimitat l'ordinació de suplement de crèdit i crèdit extraordinari per un valor de 610.000 euros -un import rebut per part de l'assegurança- que s'ha de destinar al pagament dels treballs que ja s'han dut a terme. En aquest sentit, Majoral, que ha actualitzat l'estat de les obres, ha posat en relleu que les plantes -1 i -2, on hi ha ubicades les dependències de La Trapa i l'Escola d'Art, ja estaran totalment operatives de cara al curs vinent. La planta baixa ja està totalment definida i els materials encomanats, mentre que la zona del bar també està "força avançada" i, aviat, començarà la refecció de l'espai.

Els treballs de reconstrucció dels auditoris requeriran més temps. De fet, Majoral ha explicat que la setmana vinent està prevista la visita d'una empresa especialitzada en auditoris que avaluarà condicions com ara la il·luminació o la sonorització per tal de poder executar un projecte específic pels dos equipaments. "Això serà la part més llarga de l'obra", ha apuntat. Des de la minoria, el conseller de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat, s'ha felicitat de l'avenç de les obres i ha demanat a la corporació poder disposar del cronograma que entregui la constructora i els dos pressupostos de refecció de la façana.

Pas endavant per al projecte de l'edifici de pisos tutelats

Un altre dels acords més rellevants presos durant la sessió d'aquest dijous ha estat el relatiu a l'adjudicació del concurs d'idees per a la realització del projecte de l'edifici de pisos tutelats que se situaran a l'entrada sud de la parròquia. Concretament, s'ha aprovat de forma unànime que la proposta guanyadora sigui la del despatx d'arquitectura Altura per un import de 740.000 euros i un termini d'execució de 140 dies.

En aquest punt, Majoral ha manifestat que aquest "és un pas molt important per nosaltres" i ha avançat que, de manera paral·lela, ja s'està treballant en la redacció dels estatuts que han de permetre la creació de la fundació que s'encarregarà de la gestió d'aquests pisos amb serveis per a la gent gran. "La veritat és que tinc moltes ganes de poder començar a posar aquesta primera pedra perquè és una necessitat de país tenir un espai d'aquestes característiques i espero que sigui el primer de molts centres d'aquest tipus al país per dignificar el final de vida de la gent gran", ha asseverat.

Pel que fa als membres de la minoria, Cairat ha dit que "no podem amagar la nostra alegria de què el concurs d'idees hagi tirat endavant i que el projecte dels pisos tutelats vagi avançant". En aquest sentit, ha recordat que "com a Comú destinarem una partida molt destacable per a aquests pisos" per tal de donar solució a una problemàtica molt evident ara mateix al Principat com és la de l'habitatge. "És un projecte que permet anar tancant el cercle al voltant de l'envelliment digne i és imprescindible que anem donant resposta a reptes com aquest", ha afegit.

Modificació del POUP i parc infantil del Prat Gran

El consell de Comú també ha donat el vistiplau a l'aprovació provisional del Pla d'Ordenació i Urbanisme parroquial (POUP), un text on, tal com ha comentat en declaracions posteriors Cairat, "de manera encertada s'han inclòs algunes modificacions de caràcter més sostenible per a l'urbanisme de la parròquia". Així mateix, i de manera consensuada, s'ha decidit treure de l'ordre del dia alguns punts "que consideràvem que necessitaven una reflexió més profunda" que es pretén tractar en la propera revisió del POUP, així com a través dels estudis de càrrega parroquials que s'espera que s'entreguin aquest any.

D'altra banda, Desperta Laurèdia ha criticat la partida prevista per la majoria en el pressupost d'aquest any, que ascendeix a 300.000 euros, adreçada a l'actualització dels equipaments del parc infantil del Prat Gran. Així, la consellera Sofia Cortesao ha criticat que, un cop descartada la residència universitària en aquest espai, no s'hagi plantejat una reestructuració més ambiciosa a mitjà-llarg termini tenint en compte l'avantprojecte encomanat de manera paral·lela per la minoria. També ha dit que aquesta partida podria comprometre el pressupost de l'any vinent.

Per la seva banda, Majoral ha dit que l'import no té cap mena d'afectació en el pressupost del 2024 i ha justificat l'actualització de l'equipament afirmant que "no ens podem permetre tenir un parc infantil amb una situació tan precària" ja que, entre altres elements, és urgent la substitució del terra i dels elements de joc. Amb tot, des de la majoria es defensa que es tracta d'un projecte que consisteix en "millorar el que ja tenim per seguretat".

Altres acords del consell de Comú

Finalment, altres acords presos en la sessió del consell fan referència a l'aprovació de "canvis importants" en els procediments administratius i l'administració electrònica, amb l'objectiu de millorar l'eficàcia i l'eficiència del servei, així com la qualitat de vida de la ciutadania, i l'aprovació del finançament de dues bombes de recirculació de la caldera de LAUesport per un import de 5.649 euros.

Tanmateix, el Comú ha volgut homenatjar Elisabet Gil, David Torres i Josep Maria Farré pels seus 25 anys de dedicació professional al comú, i a Carles Aguilar, Eloi Manase, Francesc Hinojosa i Pilar Rojas, per les seves jubilacions.