Diari digital d'Andorra Bondia
Marsol afirma que la majoria demana tallar Meritxell i no farà marxa enrere
Marsol afirma que la majoria demana tallar Meritxell i no farà marxa enrere

Marsol afirma que la majoria demana tallar Meritxell i no farà marxa enrere


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

“Farem que mani la majoria.” Així de contundent es va mostrar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, després que un grup de comerciants entressin una carta al Comú demanant que s’aturi la conversió de la part baixa de Meritxell en zona exclusiva per a vianants. Marsol va indicar que aquesta missiva no l’ha sorprès perquè ja n’estava al corrent, tenint en compte que durant els darrers dies ha estat parlant amb diversos signataris. Aquesta mesura, però, no canviarà la postura de la corporació ja que “la decisió està presa” perquè així ho ha demanat la majoria dels establiments i “un cop es pren una decisió no es pot anar canviant cada dia”.
Marsol va explicar que la intenció del Comú era no tallar el trànsit fins que no estigués enllestit l’embelliment però, a demanda de l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Meritxell, es va acordar fer-ho abans sempre que no hi hagués cap reacció contrària. La cònsol va recordar que aleshores ja va avisar que es tancaria “a la brava i després ja faríem l’embelliment”. “Des del maig no hi ha hagut cap reacció contrària fins que ha aparegut aquesta carta”, va dir. 
En el document enviat per un grup de comerciants aquesta setmana es demana una reunió amb la cònsol major en què se’ls pugui entregar el projecte que es vol impulsar en aquest punt així com l’estudi de viabilitat econòmica “que demostri que el tancament d’aquest tram (...) implicarà una millora comercial i aportarà beneficis a la zona”. En relació a aquest darrer aspecte, exposen que “ens trobem en un moment molt sensible des del punt de vista econòmic” i que “una decisió no encertada pot comportar conseqüències negatives  irreversibles”. A més a més, els botiguers també estan preocupats per les dificultats d’accés i mobilitat que hi pot haver mentre durin els treballs de construcció de The Cloud, que “desconeixem si han estat analitzades i preses en consideració”.
Tal com es recull en el document, els empresaris signants assenyalen que “no tots hem estat informats de la decisió final del Comú ni compartim que es procedeixi al tancament de l’eix”, al mateix temps que es recorda que l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Meritxell “no és representativa de tots els comerciants d’aquesta zona”. La carta va  ser signada per uns 18 empresaris que tenen diferents botigues a la zona (uns 11, segons el Comú). Ells mateixos van explicar, però, que no havien anat comerç per comerç a recollir adhesions.
Marsol es va mostrar oberta a tornar a tractar d’aquesta qüestió amb les persones que han mostrat oposició al tall tot i que va remarcar que ja ha parlat personalment amb tots els establiments de la zona.

El tall
El Comú està valorant ara si finalment talla el trànsit el 10 o el 15 de juliol, tenint en compte que el Tour comportarà canvis en la circulació. Marsol va assegurar que, un cop es posi en marxa, el tancament no ha de provocar problemes de mobilitat. Va precisar que l’entrada de l’aparcament de Leclerc es farà pel carrer Riberaygua i que quan l’embelliment estigui llest aquest aspecte ja estarà resolt. També va remarcar que tota l’avinguda serà una via de serveis als matins per a la càrrega i descàrrega. Ja s’ha parlat sobre aquesta qüestió amb els majoristes i transportistes, que informaran per carta cada comerç.
En relació al projecte d’embelliment, Marsol va explicar que s’està començant a treballar. Estarà definit a finals d’any i les obres es faran després de Setmana Santa i s’haurien de finalitzar entre octubre i novembre de l’any que ve. Es millorarà la pavimentació (que estarà en consonància amb The Cloud) i la il·luminació i s’hi introduirà alguns “elements de modernitat”.  
Pel conseller de CdI+LdA al Comú d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, el fet que es vulgui impulsar el tancament del tram sense un estudi previ sobre la repercussió econòmica que això pot tenir és “preocupant”. Minguillón va recordar que en el programa amb què van concórrer a les eleccions es feia una aposta per fer el tall del trànsit només en moments de màxima afluència ja que “no és idoni tenir sempre el carrer tancat i va contra l’activitat comercial”. El conseller de CdI+LdA va remarcar que aquest tram de Meritxell és “la zona estrella del comerç” i que cada vegada funciona millor, i per això s’ha de ser prudent a l’hora de fer canvis. Minguillón va remarcar que els establiments que s’han mobilitzat contra la iniciativa són els “tradicionals, els de sempre del país”, i va coincidir que cap zona comercial que funcioni està tancada al trànsit.
Per la seva banda, la consellera del PS Dolors Carmona va remarcar que “sempre hem defensat que per poder prendre una decisió cal tenir un projecte global de viabilitat del tancament”, ja que la mesura es fa difícil sense un pla viari alternatiu i un projecte d’embelliment i sense conèixer l’opinió de tots els ciutadans. Carmona creu que cal no precipitar-se tenint en compte que ja es va viure experiències  prèvies que no van durar ni quinze dies. Per tot plegat va concloure que el tall del trànsit pot ser una bona opció sempre que hi hagi una alternativa viària i que no es condicioni altres punts de la parròquia.
Des de la resta de zones comercials de la capital es van mostrar prudents respecte de la mesura. El president de l’Associació de Comerciants del Centre Històric, Víctor Martín, va acceptar que falta per definir “alguns detalls” com ara de quina forma es farà arribar el turista fins al nucli antic, ja que “hi ha el risc que es quedi a la Rotonda”.  Tot i així va deixar clar que el tall és una qüestió que pertoca als comerciants de Meritxell. En el mateix sentit es va expressar l’Associació Riberaygua i Travesseres. La principal preocupació de l’entitat és com poden afectar les obres de The Cloud la circulació de vianants cap a Riberaygua. Per aquest motiu han demanat que s’instal·li senyalització perquè el visitant sàpiga que “darrere de les obres hi ha una zona comercial”, va recordar Antonio Miralles, vicepresident de l’associació.

avinguda meritxell
vianants
tall
comerciants
Conxita Marsol
Número de vots: 107
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic