Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Saut, en la compreixença d'aquest migdia, via skype com és habitual des que va entrar fa quinze dies en aïllament domiciliari.
El ministre de Saut, en la compreixença d'aquest migdia, via skype com és habitual des que va entrar fa quinze dies en aïllament domiciliari.

Martínez Benazet defensa la "transparència" de les adjudicacions de material sanitari


Escrit per: 
A. L. / Foto: SFGA

La complexitat del mercat xinès, els preus ajustadíssims i les facilitats de pagament justifiquen en opinió del ministre Martínez Benazet les adjudicacions de material sanitari a empreses espanyoles i andorranes dedicades al comerç a l'engròs de productes alimentaris, perfumeria i electrònica i que han actuat, assegura, "quasi per altruisme".

La polèmica va saltar ahir en publicar el BOPA les contractacions per adquirir material sanitari a societats andorranes i espanyoles amb finalitats allunyades, en el millor dels casos, de l'objecte dels contractes: la barcelonina Digsen Projecte es dedica a les operacions immobiliàries; les andorranes Els Vuit Dracs, al comerç a l'engròs de flors i plantes, de productes alimentaris congelats i de tèxtils, i The Lucky Company, a la perfumeria; l'aragonesa Kepar, a l'electrònica. Doncs bé, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha sortit aquest migdia al pas de l'estupefacció que havien generat aquestes adjudicacions i ha justificat que no segueixin el que ha dit "estàndars habituals" per l'excepcionalitat de la situació i pel "col·lapse" del mercat internacional de material sanitari. Segons Benazet es tracta, però, d'operacions plenament documentades i "transparents" -"Per això estan publicade al BOPA, perquè no han sortir de cap calaix amagat"- En el cas de Digsen Project i de The Lucky Company, Benazet sosté que han aconxguit "preus molt baixos, amb un marge mínim i amb un sistema de pagament molt favorable perquè avancen els diners de les compres efectades a Xina i només cobren quan lliuren la mercaderia". De fet, el ministre ha qualificat l'operativa d'aquestes societats com un gest "quasi altruista", i ha afirmat que es van posar  otu proprio a disposició del Govern. El mercat xinès és especialment complex, ha insistit, i n'ha sigut el coneixement que en tenen aquestes empreses el que ha permès importar el material sufcient per proveir tota la població de mascaretes. No només això, ha conclós Benazet: "També ens van facilitar informació prèvia sobre els controls de qualitat del material que haviem adquirit".

Un cas molt similar, en opinió del ministr,e és el de l'aragonesa Kepar, que té per ojecte social la comercialització d'equipaments electrònics, i que ha sigut claum diu, en l'adqisició de cinc ventiladors mecànics procedents de la Xina, que ja han arribat a Luxemburg i que en qüestió d'hores haurien d'arribar a Andorra. Les cinc unitats han tingut un cost de 358.000 euros, segons el ministre, i de nou en uets cas l'empresa Kepar ha renunciat al marge comercial. Val a dir que aquesta mateixa societatt espanyola havia de gestionar l'adquisició d'altres 40 ventiladors mecànics també d'origen xinès, operació per a la qual es van proveir 1,7 milions d'euros. L'ordre es va donar en el pic de la pandèmia, quan des del ministeri es temia un col·lapse imminent de la UCI. Al final no han sigut necessaris, i tan sols arribaran 40 dels 45 ventiladors inicialment encomanats, que s'afegiran als dos de la casa Phillips que van arribar ahir i a la donació d'un altre aparell, aquest d'origen alemany, que arribarà al llarg del dia d'avui. La situació a la UCI està ara lluny del col·lapse, però els nous aparells serviran de "coixí". I naturalment, es recuperarà l'1,4 milions d'euros que s'havia abonat inicialment pels 45 ventiladors. Una altra vegada, Benazet s'ha referit a la intervenció "altruista" de la societat Kepar, i n'ha lloat la "bona disposició" i l'"eficàcia".

Pel que fa a les mascaretes, el ministre ha insistit que se n'ha previst la distribució d'unitats dissenyades especialment per els nens, i ha detallat que el preu de cost de les que hha distribuït a les farmàcies per a la població en general és de 60 cèntims, de manera que les oficines de farmàcia han ajustat el seu marge comercial a 30 cènitims la unitat. Finalment, també sha referit als tests d'anticossos que es començaran a aplicar en el mmarge de dues setmanes a tots els ciutadans, i que s'importaran finalment de la Xina i no de Corea del Sud, com inicialment d'havia indicat, "perquè els coreans no ens els podien servir fins al maig i no volíem esperar tant". D'aquests tests se n 0han adquirit 158.400 unitats. Són els que es practicaran als anomenats stop labs, punts similars al Centre Intermedi on es podrà accedir en cotxe. N'hi haurà mig centenar de distribuïts per tot el país i l'objectiu del ministeri és que tota la població hi desfili al llarg de quinze dies. Si fem números,  surten a 106 test per punt de recollida cada dia, amb un total de 5.333 tests diaris.L'operació requerirà, com es veu, d'una logística complexa que Benazet diu que s'està actabant de detallar.

Andorra
coronavirus
benazet
Covid-19
respiradors
ventiladors
Kepar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte