El consell de ministres ha decidit avui introduir algunes modificacions en les mesures per prevenir els contagis de Covid. Així, vista la gran trasmissibilitat de la variant Òmicron, el ministre de Salut ha anunciat que s’ha decidit que la mascareta FFP2 passi a ser obligatòria per a les persones que assisteixin com a públic a activitats culturals i esportives que es realitzin en espais interiors. També l’hauran de dur les persones que entrin a qualsevol tipus de centre sanitari (hospital, centres d’atenció primària, consultes, etcètera) les que visitin usuaris que resideixin en centres sanitaris i sociosanitaris, i les usuàries de les cases pairals i casals d’avis.
De la mateixa manera, el ministre ha insistit que tot i que no és obligatori, també se’n recomana l’ús, especialment en espais interiors, a les persones que puguin presentar factor de risc (com els majors de 65 anys o que tinguin patologies com ara diabetis), aquells que no estiguin immunitzats, ja sigui perquè han decidit no vacunar-se o perquè no poden administrar-se el vaccí, així com en els llocs de treball on es tingui interacció amb altres persones. De fet, des del ministeri de Salut ja fa setmanes que es recomana que s’utilitzi aquest tipus de protecció sempre que s’estigui en espais interiors.
Un 3,6% de casos de reinfecció durant el 2021
El ministeri de Salut situa en un 3,56% la taxa de reinfecció per Covid durant l’any 2021. Així ho ha explicat avui el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha advertit que caldrà “diferenciar entre el percentatge que es donava fins a l’arribada d’Òmicron i el que es calcularà a partir d’ara”.
Així, durant l’any 2021 es van detectar 767 persones que es van reinfectar de Covid entre les 20.746 que es van diagnosticar de la malaltia. Concretament, n’hi va haver 763 que van patir dos episodis del virus, mentre que 4 en van tenir tres.
Baixes
D’altra banda, el titular de Salut també s'ha referit al nombre de baixes que pateixen moltes empreses del país i ha quantificat l’afectació sobre el personal sanitari. En aquest sentit, a hores d’ara hi ha 127 treballadors de la plantilla del SAAS que estan de baixa, xifra que representa el 10% del total. Ara bé, de tots ells només 53 (un 4%) no poden acudir al seu lloc de treball per estar malalts de Covid. Els 74 restants (6%) pateixen situacions diverses: 52 estan de baixa per malaltia comuna, 10 per accident i 12 per maternitat.
Benazet ha assegurat que el percentatge d’afectació de la Covid al SAAS és inferior que en altres empreses perquè hi ha més personal vacunat i ha assegurat que per ara no suposa cap problema. Amb tot, ha insistit que s’està treballant en un protocol de contingència si arriba el dia que el virus afecta de manera més severa el personal sanitari.