Diari digital d'Andorra Bondia
La Vall de Sorteny.
La Vall de Sorteny.

Medi Ambient presenta els indicadors del 2017 relacionats amb els ODS de les Nacions Unides


Escrit per: 
Agències / Foto: Comú d'Ordino

El departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha publicat, aquest dimarts, els indicadors de l’any 2017 sobre aigua, energia, aire i soroll, residus, canvi climàtic i meteorologia i biodiversitat. Aquest any, per primera vegada, es presenten tots els indicadors relacionats amb els diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides en els quals s’emmarquen.

Amb la voluntat de continuar donant a conèixer els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, el departament de Medi Ambient ha decidit relacionar cada un dels indicadors mediambientals amb un ODS.

Així, al web https://www.mediambient.ad/images/MiniSites/indicadors_2017/ es comunica la feina feta durant el 2017 en l’àmbit de l’educació ambiental, que s’emmarca en l’ODS 4 Educació de qualitat. En aquest sentit, es destaca que el Centre Andorra Sostenible ha donat servei a un total de 7.768 usuaris que es reparteixen en activitats a les escoles i activitats adreçades al conjunt dels ciutadans. D’altra banda, disset escoles han participat en el projecte Escola Verda, el que representa que n’han pres part 5.800 alumnes, més de la meitat del total d’escolars del país.

Pel que fa a l’ODS 6 Aigua neta i sanejament, es presenten les dades de qualitat de l’aigua superficial, que mostren que un 86% de les aigües superficials són de qualitat excel·lent o bona. Pel que fa a la qualitat biològica dels rius, el 70% de les estacions registren una qualitat excel·lent o bona i ja no n’hi ha cap amb categoria dolenta.

En l’àmbit de l’ODS 7 Energia neta i assequible, s’exposa que durant el 2017 la producció nacional ha cobert el 19% de la demanda d’energia elèctrica. El 80% de la producció ha estat d’origen hidràulic (80%) seguida de la valoració energètica de residus (15,5%). Per primer any, Andorra introdueix la cogeneració en el seu mix energètic, assolint el 4% de la producció elèctrica nacional, i la producció d’origen fotovoltaic arriba al 0,5%. Les importacions es reparteixen en un 51% d’origen francès i un 49% d’origen espanyol.

Quant a l’ODS 11 Ciutats i comunitats sostenibles, el ministeri actua en la millora de la qualitat de l’aire, i publica les dades que mostren que l’any passat es va mantenir una qualitat de l’aire excel·lent o bona durant el 91% del temps. A més, s’exposa que la qualitat acústica va ser excel·lent o bona en el 88% de les estacions.

En relació amb l’ODS 12 Consum i producció responsables, els resultats de recollida selectiva de paper i cartró, vidre i envasos són del 49%, igual que l’any anterior i proper a l’objectiu establert per a l’any 2020. A més, es destaca la implantació de la recollida de matèria orgànica als grans productors.

Finalment, s’ofereixen les dades relacionades amb el canvi climàtic i la meteorologia, que responen a l’ODS 13 Acció climàtica, i que situen els valors de les emissions no absorbides en 404 Gg CO2 eq. i any.

Medi Ambient presenta els indicadors del 2017 relacionats amb els ODS de les Nacions Unides
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic