Sembla que hi ha cert consens entre la ciutadania sobre els canvis més urgents que requereix una ciutat com Andorra la Vella. Els pressupostos participatius en són una mostra, si bé sempre hi ha algú disposat a trencar la monotonia. La plaça del Poble, rovell de l’ou de la parròquia, és un dels focus de les propostes. Unes millores que el Comú ja té a sobre de la taula i que es preveuen plasmar en el concurs d’idees previst per aquest 2021, motiu pel qual tals suggeriments van quedar descartats en el procés participatiu. 

Però encara més reclamada és la necessitat de guanyar espais verds a Andorra la Vella. “Se’ns menja el formigó”, alertava una de les propostes als pressupostos participatius, que lamentava que a la zona de The Cloud “a l’estiu és pitjor que el Sàhara”. La població demana vegetació. “Arbres, arbres i arbres”, afirmen. Arbres per lluitar contra l’escalfament global però també perquè els gossos hi facin pipí, diu una de les idees plantejades. Totes elles van quedar descartades pel Comú. El motiu és que ja es tracta d’una mesura prevista regularment per la corporació. I com a mostra són els 1.500 arbres plantats els darrers anys. També l’acció de portar verd a la plaça de l’antiga caserna de bombers: “aquesta actuació ja ha estat executada els darrers mesos amb la instal·lació en aquest punt de jardineres gegants amb arbres”, detalla la corporació. Observació a part mereix l’arbre-pipicà, que el Comú considera inviable tècnicament. Els arbres es moren si se’ls diposita regularment orins d’animals, adverteix. 

Entre les altres propostes desestimades hi ha les iniciatives per fer franquejables per als vianants les carreteres que trossegen el territori. La zona industrial de les Costes, el quilòmetre zero o la rotonda de la Margineda. Res que no coneguin els aficionats a recórrer a peu tota la parròquia. 

Però Andorra la Vella, com a capital que és, ha de ser capdavantera i abraçar la tecnologia blockchain. I una via per fer-ho és contractant el servei d’assessorament del youtuber Juan Rodríguez, propietari del canal Papá bitcoin y Criptos. La proposta, però, també va ser desestimada. Per no tractar-se d’una inversió, sinó d’una despesa corrent, va argumentar el Comú. Disbarat o innovació? Això només ho dirà el temps.