Diari digital d'Andorra Bondia
Molts dels petits comerços han tingut problemes per abastir-se de glaçons de gel aquests primers mesos d’estiu.
Molts dels petits comerços han tingut problemes per abastir-se de glaçons de gel aquests primers mesos d’estiu.

Menys glaçons i més cars


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Foto: L. B. S.

Trobar gel aquest estiu s’ha convertit en una odissea als països del sud d’Europa, i Andorra no ha sigut l’excepció. L’onada de calor que s’està vivint aquest estiu ha incrementat el consum d’aquest producte i alguns dies, fins i tot, ha sigut complicat trobar-ne als comerços, gasolineres o locals de restauració. Segons explica el director de l’empresa de congelats generals Sumalisa, Xavier Xampeny, aquest hivern els productors han generat menys glaçons respecte anys anteriors, per culpa de l’increment de la tarifa de la llum que, d’ençà que va esclatar la guerra a Ucraïna, afecta tots els països europeus.

Amb l’arribada de l’onada de calor els primers mesos d’estiu, s’han venut més glaçons i l’alta demanda ha provocat que s’esgotessin les reserves. Cal tenir present que les grans quantitats de gel es produeixen a l’hivern, perquè l’aigua està més freda i es congela més ràpidament. En canvi, quan es genera a l’estiu, la producció és més lenta. Per aquest motiu, per abastir els seus compradors moltes empreses, com la de Xampeny, han optat per comprar gel en altres països, com per exemple a Bèlgica i Noruega. “L’alta demanda i el transport del producte s’ha reflectit en l’increment del cost, que està quatre vegades per sobre del preu de l’abril”. Xampeny ressalta que des de Sant Joan fins a mitjans juliol, la seva empresa ha importat un 40% més de gel respecte al mateix període del 2019. “Aquestes dues setmanes hem estat sense gel i ara en tornem a tenir, però a un preu molt més car”, matisa.

Ara bé, no és la primera vegada que Andorra es queda sense glaçons a l’estiu. L’any 2013 també es va viure un període molt calorós, que va disparar la demanda del producte, provocant l’absència de gel en alguns punts i empreses del país, però que es va regular ràpidament perquè els productors tenien estoc als magatzems. 

Xampeny considera que els problemes d’abastiment de gel s’estan solucionant a poc a poc, perquè el fet de comprar a països més allunyats, dona un marge als productors de proximitat perquè puguin generar-ne més. “Els fabricants espanyols apunten que la situació es regularà de cara a finals de setembre i inicis d’octubre”. Ara per ara, assegura que continuaran comprant gel als proveïdors dels països que en disposin, tot i que estiguin més lluny i sigui més car, per continuar abastint el país. A més, considera que la situació no s’allargarà gaire més gràcies a la disminució de les temperatures, que reduirà el consum i afavorirà l’augment de la producció de gel en les zones de proximitat. “El disgust ja ha passat, i, a mesura que hi hagi producte, els cartells que limiten la compra del gel per persona desapareixeran”.

Comerços i restauració
La situació de l’escassetat del gel s’ha viscut diferent entre els diversos sectors d’activitats del país. En el cas dels supermercats, molts s’han quedat sense glaçons durant el mes de juliol. Una treballadora del Punt Fresc d’Andorra la Vella ha notat que “quan se’ns acaba el producte, costa molt que arribi”, una situació que també s’ha viscut al Super Continent del carrer Prat de la Creu. Ara bé, altres supermercats no han tingut problemes per abastir-se de gel, com ha fet saber una responsable de l’àrea d’alimentació del Grup Pyrénées.

Quant als preus, segons els locals consultats, s’han mantingut, mentre que a les gasolineres sí que s’ha notat un lleuger increment del cost. Als Carrefour que formen part de les gasolineres Cepsa, s’ha posat en marxa un mètode per racionalitzar el gel, que limita la compra a una bossa per persona. La iniciativa sorgeix per evitar la ruptura d’estoc que han patit vàries vegades el mes passat i així garantir-ne el producte. En canvi, a la gasolinera Andorracing els problemes d’abastiment s’han fet més notables els caps de setmana. “Hem procurat demanar amb anticipació més bosses de gel als proveïdors, i així la mercaderia sempre ens ha arribat a temps”, va explicar un dels dependents.

Pel que fa a la situació al sector de la restauració, s’ha de tenir en compte que molts establiments tenen màquines grans per fer gel, com és el cas de la Pizzeria Angelo i el Racó d’en Josep. Per tant, el problema d’escassetat del gel ha passat bastant desapercebut, menys en la tarifa de la llum. Segons el Jesús del bar restaurant Estela, mantenir les neveres, les màquines per fer glaçons, i, per descomptat, l’aire condicionat, ha suposat un increment de més de 150 euros en la despesa en electricitat al mes.

Ara bé, hi ha locals que, tot i tenir màquines per fer gel de dimensions més petites, sí que han tingut problemes per aconseguir gel. La María del resto-cafè All Day, ha explicat que un cop s’acaba el gel de la màquina, triga bastant a generar-ne més. “Vist que quan necessitàvem comprar gel no en trobàvem, quan acaba la jornada, guardem al congelador els glaçons que la màquina ha fet, perquè durant la nit, en generi més”. La festa major d’Andorra la Vella també ha sigut un agreujant del problema, com ha manifestat l’Hedi del Mac Jou 2.0, que ha estat a punt de quedar-se sense glaçons durant els dies de la festivitat. 

Finalment, aquells que no disposaven de màquines per fer gel i el proveïdor trigava a fer-los-el arribar, com ha estat el cas del Tastic, s’han quedat més d’un dia sense gel durant tota la jornada. Tot i això, asseguren que els clients s’han mostrat comprensius.

Andorra
gel
glaçons
esassetat
preu
consum

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte