El Comú d’Andorra la Vella fa temps que implementa mesures per reduir la despesa energètica, però des de principis de setembre, coincidint amb l’aplicació de mesures extraordinàries en el si de l’Administració Central, també ha fet un pas més. Un dels espais on més ho poden haver notat els ciutadans és als aparcaments comunals coberts. En el cas de l’aparcament Centre Ciutat, al carrer Prat de la Creu, s’ha rebaixat la intensitat lumínica un 50%. Des de la corporació es va indicar que la voluntat és “racionalitzar” la despesa, però tenint en compte que és un equipament amb poques obertures s’ha optat per mantenir un mínim d’il·luminació durant tot el dia.
En sentit similar també s’ha actuat a l’aparcament del Serradells, on s’ha optat per reduir algunes de les línies d’enllumenat, és a dir, hi ha alguns focus encesos i altres no.
També des del mes de setembre s’ha posat en marxa una prova pilot en zones on el pas de vianants no sigui el predominant, com a les avingudes Tarragona i Salou. En aquest cas es poden trobar alguns fanals apagats de manera alterna, per poder estalviar sense perdre la visibilitat.
El cert és, però, que ja des de principis d’estiu, veient el context actual, des de la corporació també es van prendre altres mesures. Seguint la línia de l’Administració general, es va passar la consigna a tots els departaments de la corporació perquè a les dependències comunals s’apliquin límits de temperatura: a l’estiu no es pot tenir per sota dels 25 graus mentre que a l’hivern no podrà superar els 20.
Des del Comú no es va poder detallar encara quin és l’estalvi que suposaran totes aquestes accions, però sí que es va exposar que s’han començat a fer càlculs per veure on i com es pot reduir el consum. La voluntat és seguir fent actuacions en aquest sentit, seguint així les directrius del Govern que busca la complicitat dels comuns per assolir l’estalvi del 15% en consum d’energia per a aquest any.
Més mesures
Les accions del Comú d’Andorra la Vella en la lluita per reduir la despesa energètica, però, van començar ja fa temps. Així, des del 2017 es van començar a substituir les bombetes tradicionals per les de sistema LED en diferents zones de l’enllumenat públic. Fins ara s’ha actuat a l’avinguda Salou o al barri antic, on en alguns casos hi havia l’enllumenat dels anys 80. Els darrers anys també s’han fet instal·lacions de plaques solars en edificis comunals, com la que hi ha a la teulada de les noves dependències a tocar de la plaça Lídia Armengol.
D’altra banda, el juliol de l’any passat es va estrenar una microturbina al dipòsit de les Escaubelles per aprofitar l’energia de la xarxa d’aigua potable. La instal·lació és la primera del país que genera energia aprofitant la xarxa d’aigua potable i la injecta a la xarxa elèctrica. Segons es va explicar des de la corporació, l’energia produïda suposa un estalvi anual en electricitat per al Comú d’uns 8.000 euros.
De la mateixa manera es destaca el desplegament que fa FEDA de la xarxa de calor que produeix el Centre de Tractament de residus de la Comella, un sistema que ja escalfa l’edifici del centre esportiu dels Serradells.
Finalment, la capital també ha aposat per la introducció progressiva de vehicles híbrids o elèctrics en la flota del Comú, que actualment ja representen un 8% del total.