“Ha anat força bé”. Així va valorar ahir el director de la Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández, la campanya de recollida d’aliments i productes de primera necessitat organitzada per l’entitat aquest cap de setmana. Tot i que encara no han pogut fer el recompte de tots els articles recollits, “la sensació” que tenien des de la Creu Roja és que hauran recollit més que en el primer dels recaptes impulsats l’any passat, però menys que en el segon. Cal recordar que en el primer es van recaptar unes 8 tones de productes, mentre que en el segon van ser 18. “Estarem entremig”, va declarar Fernández, que va afegir que en cap cas s’ha d’interpretar com una disminució de la solidaritat dels ciutadans o hi hagi “menys ganes d’ajudar”, sinó que cal tenir en compte altres factors.

I és que des de fa uns mesos hi ha vuit supermercats que disposen de punts de recollida permanentment de productes destinats a la botiga solidària de la Creu Roja, la qual cosa respon a una estratègia d’assegurar “donacions més regulars” que funciona i per aquest motiu no descarten ampliar el nombre d’aquests punts fixos a més establiments. És això, va afegir Fernández, “el que ha fet baixar el recapte aquesta vegada”. I de fet, ja preveien que en fixar uns punts de recollida, el recapte d’aquest cap de setmana estigués una mica per sota del darrer que van organitzar.  

La campanya de recollida d’aliments va mobilitzar 118 voluntaris i 4 vehicles de transport que han anat a buscar els articles als supermercats i portar-los al magatzem que és a tocar de la botiga solidària. Els supermercats implicats van ser 21 situats a totes les parròquies “perquè pensem que tots els ciutadans que ho desitgin han de poder mostrar la seva solidaritat”.

El director de la Creu Roja va voler agrair un cop més la col·laboració de la ciutadania en aquesta iniciativa i es va mostrar molt satisfet que la gent s’hagi cenyit a fer aportacions en la línia dels productes que havien demanat: articles d’higiene personal, de neteja de la llar, aliments per a nens i nadons, conserves, plats preparats per escalfar de llarga caducitat i oli.

606 usuaris de la botiga
Els usuaris de la botiga solidària registrats fins divendres passat eren 606. “Una xifra, la de 600 persones, que s’ha estabilitzat força”, va explicar Fernández. Aquests usuaris poden venir cada setmana a proveir-se de productes d’alimentació i un cop al mes d’aquells articles que tenen a veure amb la neteja de la llar. Bona part d’aquests usuaris són temporers que no han pogut treballar a causa de la pandèmia, però també hi ha famílies del país, algunes de les quals no havien hagut de recórrer fins ara a demanar ajudes d’aquest tipus.

Són diversos els fronts que té oberts la Creu Roja. Així, ara que ha començat la vacunació de la població en general, tenen 10 persones treballant al centre de vacunació i 5 dedicades al transport de ciutadans amb dificultats de mobilitat que els porten de casa al centre de vacunació i els retornen.