Diari digital d'Andorra Bondia
Els cònsols, Conxita Marsol i Marc Pons, i el conseller David Astrié van visitar les obres de l’avinguda Meritxell.
Els cònsols, Conxita Marsol i Marc Pons, i el conseller David Astrié van visitar les obres de l’avinguda Meritxell.

Meritxell tindrà càmeres de seguretat i semàfors adaptats al flux de gent


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’avinguda Meritxell estarà equipada amb càmeres de seguretat que cobriran tot l’eix i que es podran enllaçar amb el despatx de policia i el servei de Circulació comunal. Així mateix, s’instal·laran comptadors de persones que estaran connectats a un sistema de regulació dels semàfors que permetrà sincronitzar el seu funcionament amb el volum de visitants. Altres aplicacions tecnològiques que s’implantaran amb el projecte de millora que s’està portant a terme són els sensors de contaminació atmosfèrica i de temperatura, la megafonia, un fil musical i el control de la il·luminació. Aquests darrers elements estaran ubicats en els fanals, que es reutilitzaran. El sistema també permetrà la interactuació de la música amb la llum.

El conseller de Medi Ambient i Innovació del Comú d’Andorra la Vella, David Astrié, va explicar que es tracta de recollir el màxim d’informació a través d’aquests sensors. A partir d’aquí, les aplicacions poden ser diverses, però sempre han de revertir en la ciutadania i els comerciants, va dir Astrié, que va recordar que la iniciativa s’emmarca en el projecte d’smart city. Tot plegat ha de permetre tenir “una avinguda segura, moderna i comercial del segle XXI”, va destacar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol. La mandatària també va parlar de la marxa dels treballs d’embelliment 40 dies després del seu inici. En aquest sentit, va explicar que ja s’ha fet un terç de les obres i que avancen segons el calendari previst. “El granit arriba i les empreses estan treballant amb molta intensitat”, un aspecte que considera important, ja que “no tenim tota l’avinguda principal tancada perquè hi treballin quatre persones”. Marsol va remarcar que “cada cop estem més convençuts que l’obra s’havia de fer en quatre mesos” i es va mostrar confiada que estarà enllestida en aquest termini. La cònsol també es va referir a les fuites d’aigua que es van originar arran de la intervenció i va apuntar que són situacions que ja es contemplen en una actuació d’aquestes característiques i que en tots els casos es va actuar amb rapidesa. Al mateix temps, va agrair la paciència i col·laboració oferta pels comerciants i veïns. 

En relació amb les mesures de seguretat en cas d’atac terrorista, el Comú d’Andorra la Vella segueix treballant amb el d’Escaldes-Engordany per trobar un sistema que ofereixi garanties per funcionar al país. Marsol va explicar que l’encarregat de cercar aquests equips de seguretat és el cònsol menor escaldenc, que és qui està en converses amb la policia i els fabricants per buscar la millor opció. L’objectiu és que aquest sistema es pugui instal·lar al mateix temps que es fan les obres a les avingudes. Per aquest motiu, la cònsol major de la capital va indicar que en uns quinze dies o un mes s’ha d’haver per una decisió. A Andorra la Vella, les mesures de seguretat s’instal·larien als dos extrems de l’avinguda Meritxell, al carrer de la Unió i al carrer Bonaventura Armengol. A les travesseres no hi caldria actuar, va dir la cònsol major, tenint en compte que hi haurà elements emplaçats que faran més difícil l’accés als vehicles.

Finançament amb condicions preferents pel segell Regenera

El Comú d’Andorra la Vella formalitzarà en el consell que tindrà lloc aquest dijous un préstec amb Crèdit Andorrà per 5 milions d’euros. Marsol va explicar que el fet que el projecte de millora de l’avinguda compti amb el segell Regenera (ja que utilitza tecnologia avançada i permet pacificar la circulació, i millorar així la qualitat de vida) permet accedir a aquest préstec amb un interès fix “molt baix” de l’1,90% i a retornar en un termini de deu anys. La cònsol major va dir que “no seria responsable no utilitzar aquest producte”, ja que l’interès amb què s’ofereix és una “bona oportunitat”. Així mateix, va apuntar que, si bé és cert que el Comú podria disposar de les pòlisses de descobert per fer front a l’obra, tampoc aquesta “és la seva funció”. Els treballs d’embelliment i millora de l’avinguda Meritxell pugen a 10,7 milions d’euros. La previsió és que la intervenció estigui enllestida de cara al 3 d’agost.

Meritxell
càmeres de seguretat
semàfors
adaptats
flux
gent
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic