Diari digital d'Andorra Bondia
Més de la meitat del que es llença al rebuig són residus reciclables
Més de la meitat del que es llença al rebuig són residus reciclables

Més de la meitat del que es llença al rebuig són residus reciclables


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El 53% del que llencem al contenidor del rebuig es pot reciclar. Aquesta és la conclusió que s’extreu dels resultats de l’última caracterització (2015) de la bossa de rebuig que es fa al Centre de Tractament de Residus (CTR), i que consisteix a fer una tria del que es llença a la bossa i distribuir-ho en tretze categories diferents de residus. 
El ministeri de Medi Ambient ha intensificat el nombre de caracteritzacions per tenir resultats més representatius, afinar les polítiques de recollida selectiva i aconseguir incrementar el percentatge de reciclatge fins al recomanat en les directives europees. 
De fet, cal remarcar que el 34% del que es troba a la bossa de rebuig és residu orgànic, que està obligat a tenir aquesta destinació perquè encara no hi ha recollida selectiva d’aquest tipus de resta. Alguns dels residus que sí que es poden reciclar i tenen el seu contenidor específic però que per equivocació acaben al rebuig són el paper i cartró, que suposen un pes del 25% del rebuig. Els segueixen els envasos, amb un 12%; el tèxtil, amb un 11%, i el vidre, amb un 5%. 
Des de Medi Ambient s’ha decidit incrementar les sessions de caracterització aquest 2017 fent-ne una cada mes, quan des del 2000, quan es van començar a fer, només se’n feia una o dues a l’any. L’objectiu és “poder orientar les polítiques de gestió de residus i les campanyes d’informació de recollida selectiva”, segons va explicar ahir la cap de l’àrea de Gestió i Control Ambiental i Seguretat Industrial, Sílvia Ferrer. Andorra té un percentatge de reciclatge del residu domèstic del 42%, qualificat com un dels més alts, però el que es vol és arribar al 50%, que és el que recomanen les directives europees.

Accions previstes
Per incrementar el percentatge de reciclatge, el Govern també estudia la recollida selectiva de la matèria orgànica, i aquest any es farà una prova pilot per recollir 1.000 tones d’orgànic, que és un percentatge que es calcula per a grans productors, com són grans superfícies, supermercats i restaurants. Després encara està previst com s’ha d’implantar aquesta recollida, ja que al Principat no hi ha planta per tractar-la i hauria d’exportar-se. Una recollida que es podria fer per contenidor o porta a porta. 
Altres accions més programades són les que estan previstes en el marc del Pla nacional de residus per a aquest 2017. Es tracta dels educadors ambientals que visitaran productors singulars i comerços i faran un porta a porta en edificis i urbanitzacions grans per informar i conscienciar de la recollida selectiva. En aquest sentit l’estudi del volum de cartró, vidre o envasos a la bossa de rebuig permetrà orientar el missatge cap al que més dubtes genera a la població. 
També es programa visites dels centres escolars per assistir a aquestes sessions de caracteritzacions de residus. Just ahir un grup d’alumnes va anar al CTR per veure una sessió en què es va inspeccionar 500 quilos procedents d’Andorra la Vella i 500 d’Escaldes-Engordany per analitzar amb la tria la composició de les bosses d’escombraries.

CTR
caracterització
residus
bossa
reciclar
reciclatge
rebuig
Medi Ambieht

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte