Diari digital d'Andorra Bondia
El cònsol menor, David Astrié, i el cap del servei d’aigües del Comú, Robert Rabasa.
El cònsol menor, David Astrié, i el cap del servei d’aigües del Comú, Robert Rabasa.

Més energia, menys emissions


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara

La parròquia d’Andorra la Vella segueix apostant per les energies renovables i des de fa 15 dies funciona a ple rendiment la turbina que s’ha instal·lat al dipòsit de les Escaubelles i que permet generar electricitat. En aquest indret arriba l’aigua procedent del dipòsit de la Comella, cobrint un desnivell d’uns 100 metres. Això feia que s’hagués de disminuir la pressió amb què l’aigua arribava abans d’entrar cap al dipòsit i amb la inversió feta se’n treu doble partit. “Abans la pressió es perdia i ara l’aprofitem per fer girar la turbina i amb el generador produir electricitat”, va destacar el cònsol menor de la parròquia, David Astrié, en una visita a les instal·lacions que va servir de presentació per a la premsa.

La instal·lació podrà produir 90.000 Kw/h a l’any, una quantitat que podria arribar a abastir d’energia elèctrica l’aparcament Centre Ciutat durant dos anys, o cobrir les necessitats de dos blocs d’una desena de pisos cada un. L’energia generada s’injectarà a la xarxa elèctrica i d’aquesta manera la factura d’electricitat anual de la corporació podrà registrar un estalvi d’entre 7.000 i 8.000 euros. “L’energia que injectem a la xarxa és energia que deixem de consumir”, va destacar el número dos de la corporació de la capital. Astrié també va remarcar que l’impacte en la petjada ecològica implica que es deixarien d’emetre a l’atmosfera 22,5 tones anuals de diòxid de carboni.

Un dels elements que es va posar en valor és que es tracta d’una instal·lació innovadora, ja que és la primera del país que genera energia aprofitant la xarxa d’aigua potable, sense que això tingui cap tipus de repercussió negativa. El cost de substituir la maquinària obsoleta de regulació de l’aigua al dipòsit de les Escaubelles, que té una capacitat de 4,3 milions de litres d’aigua i abasteix bona part de la parròquia, i la instal·lació del turbogenerador ha estat d’entre 130.000 i 140.000 euros. A més, s’ha mantingut una canonada perquè si mai hi ha un tall de corrent elèctric, l’aigua no passi per la turbina i arribi igualment al dipòsit. “No posa en perill el subministrament en cap moment”, va afirmar Astrié.

Amb la microturbina, el Comú d’Andorra la Vella ja suma tres instal·lacions d’energia renovables: les plaques fotovoltaiques de l’edifici administratiu de la plaça Lídia Armengol i la connexió amb la xarxa de calor de la Comella per escalfar Els Serradells. Astrié també va recordar l’aposta pel vehicle elèctric de la corporació i va remarcar el rol exemplar de l’Administració quant a transició energètica i canvi climàtic. “Aquestes accions, aquests  petits projectes, van sumant i fan que les administracions mostrin quin és el camí cap a la transició energètica i la millora de la sostenibilitat”, va destacar. De fet, el Comú estudia la possibilitat de fer altres instal·lacions com aquesta en altres punts de la parròquia.

Andorra
andorra la vella
turibina
microturbina
electricitat
energia
emissions
Astrié
Aigua
escaubelles

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte