Les reserves hoteleres per al juliol i l’agost a dia d’avui són lleugerament superiors a les de l’any passat per aquestes dates. Així ho assegura el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol. En concret, se situen entre 3 i 4 punts per sobre. Ara bé, cal tenir en compte que “el que les farà pujar o baixar és l’última hora”, sobretot pel que fa a les del mes d’agost, ja que la gent s’espera més al darrer moment per fer-les, pensant en no perdre els diners avançats.

Per la seva banda, la directora comercial d’Autèntics Hotels, Meritxell Cassi, explica que a hores d’ara encara no es pot fer una previsió exacta, tot i així esperen que la temporada d’estiu serà bona. El que noten de moment és que les reserves “van molt a poc a poc” i que cal distingir entre els hotels d’Andorra la Vella i Escaldes i els de parròquies altes, ja que hi ha més moviment al centre. També afegeix que as establiments de parròquies altes no hi ha tanta anticipació quant a les reserves, tenint en compte a més que alguns tot just estan reobrint les portes o ho faran a principis de juliol. Així és que confien que amb les reserves d’última hora s’acabaran d’omplir els hotels. 

Quant a l’anticipació de les reserves, Pujol matisa que al juliol, com ha passat també en alguns establiments al juny, arribaran força grups i en aquest sentit es tracta de reserves que es fan amb molta anticipació. De tota manera reconeix que l’estiu “costa d’arrencar”, a diferència de l’hivern. Un altre aspecte que posen en relleu els representants d’ambdues patronals és que amb la fi de la pandèmia les destinacions més llunyanes s’han reactivat. Per Pujol, però, això no és incompatible amb l’arribada de clients al país per fer estades més curtes.

Tant Pujol com Cassi coincideixen a valorar que aquest cap de setmana de Sant Joan s’ha produït una reactivació de les ocupacions que es pot considerar com el tret de sortida a la temporada estival. Segons Pujol, ha arribat “el final de les ocupacions entorn el 40%”. Així, amb les dades facilitades precisament per l’UHA, es pot observar com l’ocupació hotelera de la setmana passada va arribar a fregar el 55% de mitjana, mentre que el cap de setmana es va enfilar fins al 78,33%. Es tracta fonamentalment de turistes procedents d’Espanya i França i en unes dates en les quals ja s’ha acabat el curs escolar.

En relació amb els preus de les habitacions, el director de l’UHA assenyala que seran “una mica més cars” que l’estiu de l’any passat. Ja a l’hivern “s’han pogut apujar una mica més”, subratlla. I recorda que també els salaris han pujat i els subministraments.

El cirque, “valor afegit”
Pel que fa a la venda de paquets d’hotel i entrades per al Cirque du Soleil, Pujol indica que s’estan venent a un ritme semblant al de l’any passat. També explica que ja des de fa uns anys, com que les entrades que adquireixen els establiments no les poden tornar, s’ajusten més les comandes i el que es fa llavors és que si algun hotel ha venut totes les que tenia en demana a algun altre si en té.  

Finalment, Cassi i Pujol comparteixen que l’espectacle del Cirque sempre atrau més turistes i és en si mateix “un valor afegit” que complementa l’oferta turística al juliol.

La patronal insisteix que cal repensar la quota d’estiu
La Unió Hotelera d’Andorra (UHA) continua apostant per repensar la quota d’estiu perquè també els treballadors que només hagin fet la temporada d’hivern puguin ser contractats a l’estiu. I és que la situació de la manca de mà d’obra al sector de l’hoteleria i de la restauració continua sent “complicada des de fa dos mesos”, recorda el seu director, Jordi Pujol. A més, explica que s’han trobat que el Govern es pensava que es quedarien més treballadors dels que ja podien acreditar haver fet tres temporades al país, però no ha estat pas així. Així és que “ho treballarem més” perquè del que sí estan convençuts és que el que no es pot fer és efectuar una prova pilot com la de l’any passat, que totes les parts d’altra banda van valorar de manera positiva, i després no reprendre-la aquest any tenint en compte que continuen faltant empleats per cobrir llocs de treball. En aquest sentit, Pujol reconeix que les eleccions van suposar un fre en les converses per trobar solucions a aquesta manca d’obra.

Provocarà això, com el mateix director de la Unió Hotelera va manifestar fa un temps al BonDia que hi hagi establiments que no puguin obrir o que ho facin a mig gas? Doncs en alguns casos el que passarà és que les empreses o cadenes que tenen més d’un hotel, sobretot a parròquies altes, de moment només n’obriran un i si més endavant en reobren un altre ho faran sense oferir el servei de menjador, per exemple, per al qual es necessita força personal, indica Pujol. L’objectiu per als empresaris al cap i a la fi és “intentar perdre els menys calés possibles”.  

Ofertes de feina
Són molts els establiments hotelers que a hores d’ara encara publiquen ofertes de feina per cobrir llocs que van des de recepcionistes fins a operaris de manteniment passant per cambrers i cuiners. Fins fa poc també, treballadors que havien treballat aquest hivern demanaven si es podien quedar a fer l’estiu.