Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge de les instal·lacions del Palau de Gel.
Imatge de les instal·lacions del Palau de Gel.

Mobilització ciutadana davant del desnonament del Palau de Gel


Escrit per: 
Redacció

El fracàs de les negociacions entre la propietat i el Comú de Canillo pel lloguer del Palau de Gel ha motivat diferents iniciatives ciutadanes que reclamen el manteniment de la instal·lació tal com la coneixem avui. La darrera ha estat la convocatòria d’una cadena humana que circula per les xarxes socials. L’acció contra el tancament de la infraestructura es preveu que tingui lloc aquest dijous 7 de gener, a les 18.30 hores, davant del Palau de Gel. Els impulsors demanen als participants que mantinguin una distància d’1,5 metres entre persona i persona per evitar contagis i proposen encendre la llanterna del mòbil “per dir la teva”. La iniciativa se suma a la recollida de signatures que es va iniciar fa un temps a través de la plataforma Change.org i que ja té 1.630 firmes.

La qüestió és que el contracte de lloguer del terreny del Palau de Gel s’extingia el 31 de desembre passat. I tenint en compte que el Comú no ha entregat les claus, la propietat manté que no veu cap altra sortida que presentar una demanda de desnonament a la Batllia per fer-lo complir. Els privats defensen que si s’ha arribat a aquest punt no ha estat pas responsabilitat seva, sinó per la poca disposició del cònsol major de la parròquia, Francesc Camp, a negociar. Set mesos abans que expirés el contracte, concretament el 21 de maig del 2020, la propietat va enviar una carta al Comú en la qual li recordava que no hi hauria renovació, i per tant calia negociar un nou arrendament.

És per això que un dels principals arguments als quals s’aferra ara el Comú per no deixar l’edifici (trobar una “sortida digna” a les 28 persones que hi treballen) és una responsabilitat que els privats consideren que no els pertoca. 

La propietat del Palau de Gel, Casa Roig, va proposar a inicis de desembre un lloguer mensual de 25.000 euros per un termini de deu anys. El Comú, però, va demanar que no passés dels 8.000 o 9.000 euros al mes i és davant d’aquest fet que els privats van reduir la quantitat a 20.000 euros, un topall que no estaven disposats a modificar.

Amb tot, el Comú es va mantenir en la mateixa xifra i tot apuntava que ja no hi hauria més marge per a la negociació. Tot i així, el 7 de desembre passat, la corporació va presentar una proposta de compra per 8 milions d’euros dels quals es preveia deduir 2,5 milions per la urbanització de la parcel·la i 1,5 milions per l’enderrocament de l’edifici. En total, l’oferta era de 4 milions, un preu massa inferior per Casa Roig. Cal tenir en compte, segons exposa l’advocat de la propietat, Jaume Bartumeu, que el contracte del Palau de Gel recollia que quan aquest expirés, el 31 de desembre del 2020, l’edificació passaria a ser propietat dels privats.

La segona oferta de compra la va fer el Comú el 29 de desembre i va ser per 7 milions d’euros al comptat, una xifra que la corporació defensa que està basada en els preus actuals de compravenda. La propietat va rebutjar la proposta l’endemà al matí, ja que sempre ha mantigut que no està disposada a vendre. Un dia abans, Casa Roig havia enviat una carta al director del Palau de Gel i al cònsol major (Francesc Camp en els dos casos) en què se li demanava una visita a la instal·lació el 31 de desembre així com el retorn de les claus. En aquesta data es van desplaçar fins a l’equipament la propietat, el seu advocat i el saig per aixecar acta. Camp no s’hi va presentar, encara que li van trucar. 

De fet, en una carta enviada el 30 de desembre a la propietat, el cònsol major de Canillo comunica que en relació amb l’entrega de la possessió l’1 de gener sol·licitada pels privats, “és ben clar que el Comú no podrà deixar” el complex tant per l’interès públic que aquest representa com per les negociacions que hi ha en curs amb Casa Roig. És en aquest sentit que el Comú es manté en la voluntat de seguir les converses, una opció que els propietaris consideren impossible vista l’experiència. És així com en la carta del 28 de desembre exposen que l’acció de negociar necessita que es tingui la intenció d’arribar a un acord i lamenten que, en aquest cas, el màxim responsable de la corporació ha volgut imposar la seva posició, criteri i decisió preconstituïda sobre el preu i el termini d’un eventual nou arrendament. Des del 30 de desembre, els privats no han tingut cap més comunicació del Comú, que segueix ocupant il·legalment les instal·lacions des de l’1 de gener, apunta el seu advocat. Ara per ara, es desconeix quan es materialitzarà el desnonament. Això no inclou l’escola bressol, que s’hi podrà estar sis mesos més.

L’oposició
Els consellers d’Objectiu Comú consideren que la situació a la qual s’ha arribat amb el Palau de gel és “molt greu” i és per això que demanaran explicacions a la majoria. L’oposició remarca que l’equip de govern haurà d’explicar molt bé per què ha arribat fins a aquest punt i recorda que ells són els màxims representants públics de la parròquia. Afegeixen que cal ser molt prudent i molt respectuós amb les institucions i denuncien que la majoria encapçalada per Francesc Camp ha oblidat el que està representant i a qui està representant. Els consellers d’Objectiu Comú no han rebut cap nova informació des del 30 de desembre sobre l’afer.

Mobilització ciutadana davant del desnonament del Palau de Gel

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

En " donant la nota" posa que el cònsul de encamp Francesc Camps,,,, aquest no es el cònsul de Encamp...I Encamp no té res a veure amb el Palau de Gel.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte