Diari digital d'Andorra Bondia
L’Ajuntament va posar a disposició de l’orde religiós que gestiona l’asil mascaretes durant les primeres setmanes de la pandèmia.
L’Ajuntament va posar a disposició de l’orde religiós que gestiona l’asil mascaretes durant les primeres setmanes de la pandèmia.

Monges sense mascareta i celebrant sants?


Escrit per: 
A. D. / Foto: A. S. U.

Uns dies abans de la detecció del brot a la Llar de Sant Josep, que ja ha deixat sis morts, entre els més de 70 contagis entre usuaris i treballadors, es va realitzar una litúrgia en celebració del sant de la mare superiora, María Rosario Fernández, sense cap tipus de sectorització en grups bombolla. Aquesta és una de les situacions que posa damunt la taula el grup municipal de la CUP, un dels arguments en què fonamenten la insistent demanda perquè es creï una comissió d’investigació que aclareixi si el brot de Covid-19 a l’asil s’hauria pogut evitar.
    
“Hem rebut trucades de diverses treballadores, amb versions que coincideixen, per denunciar irregularitats que creiem que són molt serioses”, apunta el regidor de la CUP Bernat Lavaquiol. “De moment, hem posat damunt la taula només alguns dels fets que ens han traslladat”, prossegueix, per pressionar en aquesta demanda que el consistori engegui una acció que esclareixi els fets. “De moment, part de les coses que ens han explicat les deixem al calaix, perquè pensem que no es pot gestionar a través de titulars de premsa”, matisa. Amb tot, insistiran en la petició, i potser fent públics més fets, en el proper ple municipal.

Sectorització
Entre les denúncies que sí s’han fet públiques hi ha que “el mateix Jesús Sánchez, delegat de la conselleria de Salut per a la coordinació als centres socials residencials de Lleida i Alt Pirineu i Aran, va reconèixer que no s’estava realitzant una correcta sectorització dels espais entre unitats de convivència fins a l’esclat del brot i la intervenció dels professionals de Salut”, recull el comunicat tramès per la CUP als mitjans de comunicació.
    
Les treballadores amb qui la candidatura ha mantingut contacte “han explicat que fins el dia del brot de novembre i la conseqüent intervenció de la Conselleria de Salut, les monges de la congregació no utilitzaven la mascareta de protecció a l’interior de les instal·lacions”. És la mateixa mare superiora i directora de la residència qui no va vetllar per l’obligatorietat de l’ús de la mascareta a monges i residents, sosté el comunicat de la CUP. “Les responsables del centre no exercien cap tipus de control per tal que les religioses i les residents fessin ús d’aquesta protecció obligatòria”, sosté la formació, i no va ser fins a la detecció del brot, el 9 de novembre, amb la intervenció de Salut i el subministrament de material per les institucions anteriorment esmentades, que l’ús de la mascareta es va fer obligatori.

Distribució
Les presumptes irregularitats que relaten es produeixen des de l’inici de la pandèmia, segons el comunicat de la formació. Les treballadores han fet saber a les regidores de la candidatura que durant els mesos de març i abril, en les primeres setmanes del confinament, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i la Fundació Sant Hospital van subministrar material sanitari i de protecció a la residència. “Aquest material, però, no va arribar a les treballadores, sinó que les religioses les van distribuir entre les pròpies membres de la comunitat religiosa d’aquesta residència i d’altres”.
    
Per tant, continua el comunicat de la CUP, la direcció de la residència no va prendre les mesures de protecció sanitària que calia amb les seves professionals. “És per aquest motiu que els mossos d’esquadra van rebre una trucada anònima on es denunciava que les treballadores no tenien els equips de protecció necessària tot i que la residència en disposava gràcies al subministrament de l’ens municipal i l’hospital”.
    
Preguntat l’alcalde i president del patronat de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, per aquestes denúncies, es remet a les declaracions que ja va fer a aquest  rotatiu dimarts passat, assegurant que el departament de Salut de la Generalitat ja va avaluar i descartar una intervenció de la residència.

"Opacitat"
Lavaquiol insisteix que tota la gestió del brot s’està duent a terme “de manera molt opaca” i insisteix a donar credibilitat a les queixes expressades per “més d’una treballadora” i membres del personal voluntari, que se les van fer arribar de manera independent, per vies diferents però amb versions coincidents.
    
El regidor de la CUP reconeix que “nosaltres només podem posar damunt de la taula els fets i continuar demanant la investigació, però si no hi ha voluntat política d’iniciar-la, no podem fer-hi res més”. Sense haver-ne rebut cap “feedback ni resposta directa de l’equip de govern municipal”, apunta, “es fa molt difícil treballar”.

 

 

monges
mascareta
sants
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic