Diari digital d'Andorra Bondia
El sector ramader i la gestió dels boscos estan al centre del projecte defensat pels anticapitalistes.
El sector ramader i la gestió dels boscos estan al centre del projecte defensat pels anticapitalistes.

Munyir vaques amb bata blanca


Escrit per: 
A. Doral / Foto: Viurealspirineus

Poca cosa –o més aviat gens– ha deixat transcendir públicament l’equip de govern sobre el parc tecnològic amb què pretenen donar un ús a l’abandonada i devastada Ciutadella de Castellciutat. Mentre decideixen si donen a conèixer el projecte, el grup municipal de la CUP s’avança amb el, diguem-ne, contraprojecte: un hub de recerca, sí, però centrat en el sector primari i “ben treballat”, assegura el regidor Bernat Lavaquiol, davant una proposta esmunyedissa i “sobre la qual tots els agents econòmics els estan advertint que rebaixin els fums”. I aquesta alternativa? El pal de paller, defensa, és la recerca centrada en la producció làctia a partir de “la llarga tradició lletera i de producció de formatges” de la comarca. Del tronc central es ramificarien altres recerques: de la genètica a la gestió dels residus ramaders, dels farratges a les noves tecnologies aplicades al sector primari i la genètica. És a dir, allò que alguna veu defineix gràficament com munyir vaques amb bata blanca.

Com és de sòlida la proposta dels anticapitalistes? “Bé, nosaltres sabem que no ens l’acceptaran, però la batallarem”, assegura Lavaquiol, que afegeix que ho portaran a la comissió de desenvolupament econòmic de l’Ajuntament i que tenen també cita amb la consellera d’Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà.

A banda, prossegueix Lavaquiol “hem parlat amb la Cooperativa Cadí i ens diuen que la societat demana carn sense carn, productes lactis sense llet... una demanda que s’ha de satisfer i per això és necessària la recerca”, argumenta Lavaquiol. I entre els suports que addueix esmenta també el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, ubicat a Solsona, i que serveix de model a la CUP. “Indra o Volkswagen, que són algunes de les empreses que esmenta el projecte de l’equip de govern no vindran a la Seu a desenvolupar productes tecnològics i aquest projecte, pel qual han pagat 14.000 euros, no està arrelat al territori: si canvies les fotos, podria referir-se a la Costa Brava”. Insisteix, “i en un lloc estratègic com Lleida el hub tecnològic no funciona, ni el 22@ a Barcelona, ni d’altres”.

Per això s’ha de posar el territori al bell mig de l’estratègia, apunta Lavaquiol. Començant per la gestió de boscos i la lluita contra incendis (“els experts ens estan advertint que amb el canvi climàtic arribaran els incendis que en diuen de sisena generació i cremaran Catalunya de punta a punta”). L’única manera de fer-ho, exposa, “és a través de la ramaderia”.

Un centre de recerca de la llet i el formatge portaria a la Seu un centenar d’investigadors, calcula. Generaria ocupació qualificada i dinamitzaria l’economia de la zona. “Com a Solsona: un centenar d’investigadors que cobren bons sous i hi estan fixats és un benefici per al Solsonès espectacular”, afirma.

Falten punts per madurar. Com és la ubicació: que sigui o no a la Ciutadella no estaria clar. Tot i reconèixer que amb aquell desastre alguna cosa s’ha de fer.

 

 

 

munyir
vaques
bata
Blanca
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic