Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’aquesta tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’aquesta tarda.

Nadal amb protocols Covid


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: SFGA

“Estem treballant en els protocols per poder tenir un Nadal el més normal possible i perquè hi pugui haver sopars familiars i d’empresa a restaurants, però amb mesures que garanteixin la seguretat”. L’afirmació l'ha fet avui el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que si bé ha advertit que és aviat per concretar les mesures que es poden aplicar de cara a les festes, ara per ara “no descartem res, ni cribratges, ni autotest i segurament introduirem el certificat Covid”. La idea és “donar protocols per als establiments de restauració i indicacions o tests d’antígens per a reunions familiars o d’amics que es facin en l’àmbit privat”.  El ministre no ha entrat al detall de com seria l’aplicació d’aquests protocols i ha remarcat que es treballa “amb cert marge d’elasticitat” en funció de l’evolució de la pandèmia, per la qual cosa encara no s’ha decidit si es tornaran a repartir tests a la població o si s’ampliaran els dispositius on poder fer els cribratges.  I és que si bé a hores d’ara el nivell de risc es manté baix, Benazet ha apuntat que s’està detectant un augment de casos i de la positivitat de les proves diagnòstiques. “Tenim cert descontrol” de la pandèmia que pot derivar “en una escalada del nombre de casos els pròxims dies”, ha augurat. Per aquest motiu ha demanat a la població que es compleixin les mesures i s’evitin reunions innecessàries.

En aquest context, avui s'han notificat 43 positius nous de Covid-19 i s'han donat 27 altes, cosa que ha comportat un nou augment dels casos actius, situant-se en 308, 16 més que dimarts. Des que va començar la pandèmia s’acumulen 15.972 contagis i hi ha 15.534 persones que han superat la malaltia. A l’hospital hi ha 5 pacients a planta, un més que el dia anterior, i la gran incidència es concentra en la població escolar. Avui hi havia una aula totalment confinada, 33 en vigilància activa parcial (dues més que dimarts), i 10 en vigilància passiva. Concretament, la majoria d’infeccions es produeixen en infants d’entre 5 i 11 anys. En aquest sentit ha explicat que es mantindrà l’ús de la mascareta a les aules mentre la incidència vagi a l’alça, i ha recomanat que si hi ha infants que conviuen amb persones fràgils, aquestes últimes es posin la tercera dosi “i guardin certa distància amb els més petits”, ja que els infants són la principal font de contagi dels adults. 

Revisió de mesures

Benazet ha assenyalat que s’està alerta de les dades diàries, però considera que ara mateix cal posar més atenció en la pressió sobre el sistema sanitari a l’hora d’avaluar les mesures. Igualment ha recordat que no es poden abandonar les mesures de protecció perquè “estem davant d’un rebrot”. Per tot plegat, ha explicat que el sistema de semàfors que s’ha insaturat es podria modificar en funció de l’evolució de la pandèmia i si es detecten espais on hi ha més transmissió de virus “podrien passar, per exemple, a la posició de l’oci nocturn”, ja que totes les mesures “són reversibles o adaptables”. La voluntat, però, és “evitar qualsevol mesura que pugui afectar l’economia dels locals i la vida social de les persones”. Precisament avui s'han canviat les mesures referents a les visites a centres sociosanitaris o centres de dia. Fins ara els visitants no immunitzats havien de fer-se un test al mateix centre, igual que els residents que sortissin de visita. A partir d’ara només caldrà presentar el certificat Covid per acreditar la situació sanitària. El mateix canvi s’aplica també als usuaris de les cases pairals.

La tercera dosi de la vacuna s’oferirà a tota la població 

El ministre de Salut ha confirmat avui que la tercera dosi de la vacuna s’oferirà a tota la població. “Per sota dels 65 anys seguirem donant la tercera dosi de forma progressiva”, ha afirmat, sense apuntar dates, però recordant que en aquest cas no hi ha tanta necessitat perquè fa menys temps que han rebut la pauta completa. De  moment, a partir de dilluns s’administrarà als majors de 65 anys i a aquelles persones que tinguin patologies que facin que se les consideri vulnerables. En aquest cas, se’ls administrarà Pfizer o Moderna, independentment del fàrmac que haurien rebut amb anterioritat, defensant que la combinació no suposa cap risc, al contrari, que sovint és més eficaç.

Des del Govern s'ha seguit insistint que la vacunació és la millor estratègia per lluitar contra la pandèmia. Fins ara hi ha un 79,8% de la població major de 16 anys amb una dosi de la vacuna i un 78,2% que ja tenen la pauta completa, i el ministre no ha amagat que com més alt sigui el percentatge, millors resultats. En aquest sentit, ha assenyalat que amb el mateix nombre de casos que al març, la pressió sanitària és molt inferior gràcies als vaccins. Per això ha tornat a demanar a qui no s’hagi vacunat que ho faci “per solidaritat, per tenir un hivern millor en salut i en vida social i econòmica. Com més vacunats, millor anirem”. Ha remarcat que es disposa de vacunes i que els pròxims dies se’n rebran més.

Pel que fa a la franja d’edat d’entre 12 i 15 anys, només un 50% d’aquests joves tenen la pauta completa mentre que el 55,8% tenen només una dosi. Per aquest motiu ha recomanat a les famílies la vacunació: “Mai he insistit gaire, però tal com funciona la pandèmia ara potser sí que toca apretar i aconseguir un major nivell d’adherència a la vacuna en aquesta franja d’edat”. Per als menors de 12 de moment es manté el posicionament de no vacunar-los perquè no hi ha prou evidències científiques, tot i que no ha descartat que d’aquí a pocs mesos es disposi d’un vaccí adequat.

 

actualització sanitària

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte