La gravetat de la segona onada de coronavirus i les restriccions que s’han hagut d’imposar arreu per mirar de frenar els contagis obren moltes incògnites sobre les festes de Nadal. Com ens les hem d’imaginar? “Jo soc optimista, però també realista. M’imagino un Nadal una mica minimalista, potser només amb la família directa i si ve algú de fora perquè la situació ho permet, hauríem de prendre precaucions”, adverteix el cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’hospital Clínic i assessor del Govern, Antoni Trilla. En aquest sentit explica que durant l’àpat “hauríem de mantenir les distàncies i de seguida que acabem, si hem de petar la xerrada, posar-nos la mascareta i intentar no fer-ho durant hores”. El doctor apunta que “potser haurem de canviar alguns costums, però amb una mica de sort ens podrem aplegar amb els nostres, confio de tenir un Nadal mínimament normal”, i afegeix: “Si aquest és l’únic Nadal en plena pandèmia que hem de passar, on hem de firmar? Això voldria dir que l’any que ve ja no ho tindrem. Hem de veure la part positiva, podríem estar tots tancats a casa i no veure’ns, i crec que no passarà”.
Ara bé, si s’han de prendre precaucions, és possible pensar en la realització d’un test ràpid abans dels àpats per assegurar-nos que no hi ha ningú positiu? “Crec que es podria arribar a fer. Sempre ens podríem trobar amb un fals negatiu, però descartaríem moltes possibilitats de contagi”, explica, i afegeix que “sempre és millor tenir el coneixement que la majoria de gent està neta, encara que se’n pot escapar algun”. Trilla es mostra convençut que si la prova és “accessible, és fàcil i es fa bé, és una cosa viable”, encara que posa l’accent en la prudència: “encara que ens fem la prova s’hauria d’intentar no cridar gaire, mantenir certes distàncies perquè no podem assegurar al 100% que estem tots nets”.


Cavalcades de Reis sense grans aglomeracions

Tindrem cavalcades de Reis?  “Veurem com estem el 15 o el 20 de desembre”, indica l’epidemiòleg, que admet que “no és fàcil que s’apleguin desenes o centenars de persones als carrers, amuntegats”. Amb tot, creu que “com a tradició s’hauria de mantenir l’espectacle” i buscar alternatives: “que els nanos ho vegin des dels balcons, que hi hagi les distàncies suficients o que es passi per la televisió mil vegades”. Trilla també aposta per “explicar que Ses Majestats s’han fet proves i no tenen el virus, però que els nens no s’hi poden acostar”. “Alguna cosa s’haurà d’explicar perquè no poden desaparèixer i els carrers plens de gent sembla que no podrà ser, el que és segur és que no podem deixar els nens sense cavalcada. Virtual, a distància o el que toqui”, conclou.