Diari digital d'Andorra Bondia
Els vehicles que avui han creuat la frontera han hagut de passar, encara, els controls pertinents de la policia espanyola.
Els vehicles que avui han creuat la frontera han hagut de passar, encara, els controls pertinents de la policia espanyola.

Nadal salvat (si tot va bé)


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El pessimisme que es respirava des de principis de setmana davant la possibilitat que el confinament perimetral de Catalunya s’allargués fins al 18 de gener i per tant, el Principat es quedés sense turistes durant totes les festes de Nadal han canviat per complet avui. La Generalitat ha presentat el pla de represa de l’activitat que ha dissenyat de cara a les pròximes setmanes i ha anunciat que les restriccions de mobilitat per entrar i sortir de la comunitat autònoma finalitzaran en el tercer tram del pla. És a dir, a partir del dia 21 de desembre es podrà tornar a creuar la frontera a territori català sense necessitat d’una justificació. Per tant, Nadal salvat si la Covid no fa la guitza. Una notícia que el cap de Govern, Xavier Espot, ha celebrat deixant clar que s’han pogut salvar “quinze dies absolutament essencials”.

De fet, el vicepresident català, Pere Aragonés, ha confirmat els contactes amb el Govern del Principat “per treballar la millor solució”, deixant la porta oberta a, fins i tot, a avançar aquesta flexibilització de la mobilitat a la segona fase, és a dir, a partir del 7 de desembre. Com? Repetint la fórmula que es va aplicar durant la primera desescalada: incloent Andorra en la regió de l’Alt Urgell de manera que es disposés de les mateixes condicions que el territori veí. Això permetria que entre setmana es podrien fer desplaçaments per tot Catalunya, mentre que el cap de setmana quedarien restringits a la comarca de l’Alt Urgell, ja que en aquest tram del pla es manté el confinament comarcal durant el cap de setmana. Cal tenir present, això sí, que la Generalitat manté el confinament nocturn de les 22 hores a les 6 hores i no preveu derogar-lo fins a superades les quatre fases previstes en el pla.

L’avenç entre trams es farà per períodes de 15 dies. El primer comença dilluns que ve, dia 23, i si bé es permet el retorn a l’activitat de bars, restaurants i activitats culturals amb restriccions, pel que fa al confinament perimetral encara es manté, igual que el municipal durant el cap de setmana. 

En el segon tram, a partir del 7 de desembre, s’aixeca el confinament municipal de cap de setmana que passa a ser comarcal, però es mantenen les restriccions per entrar i sortir de la comunitat autònoma. A partir del tercer tram, que comença el 21 de desembre, es preveu l’aixecament de totes les restriccions de mobilitat, excepte el confinament nocturn. Per tant, com s’ha dit, serà a patir d’aquest dia quan podran tornar els turistes i els residents d’Andorra podran visitar Catalunya sense justificació per passar la frontera. El quart tram hauria de començar el 4 de gener i seria a partir de llavors quan es recuperaria progressivament la major part de l’activitat. Amb tot, el govern català ha previst que encara segueixi vigent el confinament nocturn.

“A ningú se li escapa que és una decisió transcendental”, ha afirmat Espot, que ha afegit que també és “molt bona notícia des del punt de vista emocional i sentimental. Andorra i Catalunya tenim molts lligams i ja hem estat prou separats des de l’inici de la pandèmia. Tots aspirem a poder-nos reunir amb les nostres famílies”. En aquest sentit ha recordat que tot i que els contactes amb el territori veí són permanents, després de la filtració de l’esborrany del pla de desescalada es van intensificar. 

“El que vam sol·licitar és que en la mesura del possible aquest desconfinament, o aquesta possibilitat dels residents de Catalunya de venir al nostre país es pogués anticipar com més aviat millor”, ha exposat, i ha afegit que la petició s’havia sustentat en dos arguments principals. “D’una banda les excel·lents relacions de veïnatge que sempre ens han caracteritzat amb Catalunya i que s’han vist reforçades durant la pandèmia”, ha indicat, i ha recordat que s’han fet 1.800 TMA a treballadors fronterers o que s’han atès pacients de l’Alt Urgell a l’hospital; i d’altra banda “la bona gestió sanitària que ha fet i continua fent aquest país i la bona estratègia de cara a la temporada d’hivern que hem implementat”. Tot això “al final ha permès que s’anticipés gairebé un mes la possibilitat dels catalans de visitar les nostres contrades”, ha destacat el cap de Govern. Espot també ha dit que persones des de l’àmbit privat i l’anonimat havien fet gestions per assolir l’objectiu, però no ha volgut aclarir si el copríncep episcopal havia intervingut per accelerar la fi del confinament perimetral.

Tot i admetre que falten uns dies per al 21 i que la pandèmia ha demostrat que les coses poden canviar ràpidament, Espot s'ha mostrat optimista i ha augurat que les previsions es podran complir, si bé ha admès que “si la situació empitjora, aquí o a Catalunya, aquest pla i fins i tot les nostres mesures quedarien en paper mullat”.

Ara bé, preveient un escenari favorable i destacant les bones relacions, ha assegurat que el diàleg establert es manté i s’intenta anar “un pas més enllà”, de manera que s’inclogui Andorra en la regió de l’Alt Urgell i poder avançar la mobilitat al dia 7 de desembre. “És una bona opció, la Generalitat l’ha apuntat i ja se n’ha començat a parlar, però ens hem de donar uns dies per  davant per polir-ho”, ha manifestat, encara que ha reconegut que “és una de les demandes que està damunt la taula i que crec que és factible que es pugui acabar materialitzant els pròxims dies”. També ha apuntat que en aquest cas caldria una negociació a tres bandes en la qual participés el govern espanyol.

Espot ha deixat clar que el Govern “ha fet la seva feina i ha defensat de forma ferma, discreta i lleial, però de manera molt insistent els interessos dels seus ciutadans”. Amb tot també s'ha mostrat comprensiu amb la necessitat de la Generalitat de vetllar per la salut dels seus ciutadans, per la qual cosa “no podíem forçar excessivament la màquina”. Per tant, si finalment no es pogués concretar l’avenç en la data d’obertura “no s’ha d’interpretar com que l’Alt Urgell o Andorra no tenen prou força negociadora, sinó que a vegades hi ha altres impediments que no tenen res a veure”, ha exposat demanant prudència.

Economia
El líder de l’Executiu ha reconegut que “entre obrir el 21 de desembre o el 18 de gener és un canvi substancial”, ja que aquells sectors lligats al turisme “bona part dels ingressos els fan durant el desembre i en el període que va del 4 desembre fins al 6 gener. Per tant, hem assegurat 15 dies que són 15 dies absolutament essencials.” De la mateixa manera ha apuntat que si s’hagués hagut d’esperar fins al 18 de gener “canviava completament la perspectiva i les decisions que havíem d’adoptar des del Govern”. De fet, ha manifestat que s’hauria hagut d’anar “cap a un escenari similar al del confinament total des de la perspectiva de les injeccions econòmiques a aportar al teixit empresarial, autònoms i llocs de treball”. La situació, ha dit, “ens dona una mica d’oxigen, però no estem en la situació ideal”. Considera que “serà difícil arribar fins al dia 21. Encara queden molts dies i haurem de seguir ajudant les nostres empreses, els nostres autònoms i treballadors perquè ho estan passant molt malament i ja portem molts mesos de moltes dificultats”. Un compromís d’ajuda que ha garantit que hi serà si és necessari.

Per últim, el cap de Govern ha explicat que des de Catalunya no s’ha demanat al Principat que també apliqui toc de queda nocturn perquè la situació sigui totalment equiparable, però ha deixat clar que es mantindran restriccions aquí perquè no es produeixi “competència deslleial”.

D’altra banda i en relació amb les restriccions de mobilitat a França, ha remarcat que els contactes es mantenen des de l’inici de la pandèmia, però que “s’han intensificat els últims dies”. Tot i així no ha pogut avançar canvis en la situació. “Estem a l’expectativa de les decisions que es puguin prendre la setmana que ve”, ja que està prevista una compareixença del copríncep, Emmanuel Macron, i del primer ministre, Jean Castex. “Crec que en aquell moment començarem a tenir una idea més clara de quin és el pla de desconfinament i de quines seran les mesures adoptades durant el desembre. A hores d’ara no tenim massa més informació”, ha reconegut Xavier Espot.

En espera de turistes d’altres comunitats
Tot i les bones notícies per la campanya de Nadal, es mantenen els dubtes sobre com es desenvoluparà la temporada d’esquí. Espot no s'ha volgut mullar sobre si seria possible o no iniciar-la el 4 de desembre, i ha indicat que el factor climatològic també condiciona, “i això no depèn del Govern”. I és que per ara, a més dels turistes, a les pistes hi falta l’actor principal: la neu. Amb tot, el cap de Govern ha recordat que hi ha altres comunitats autònomes espanyoles que no tenen restriccions de mobilitat o que es preveu que les aixequin les pròximes setmanes de manera que “ens donaria una mica d’oxigen”, tot i reconèixer que no és “la situació ideal”.

Així, confia que des de principis de desembre “es pugui començar a activar la temporada d’esquí” perquè la situació millori.

Fitxers adjunts: 
Andorra
Catalunya
restriccions
mobilitat
frontera
covid
coronavirus

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sembla doncs que podrem anar a veure els nostres familiars després de tant de temps. S'agraeix la veritat. També permetrà la rebuda de visitants. Una mica d'oxigen per als sectors turístics que tanta falta fa .

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte