El nombre de visitants cau a la meitat els mesos de juliol i agost, però la despesa mitjana quasi es duplica, sosté Josep Majoral.

Les dades definitives de la temporada d’estiu les sabrem aquesta setmana, quan acaba oficialment la temporada d’estiu, però les primeres xifres parcials, avançades pel cònsol de Sant Julià, Josep Majoral, són paradoxals i a la vegada conviden a l’optimisme, ja ho veuran: del 4 al 15 d’agost van desfilar per Naturlandia 10.000 clients, aproximadament, quasi la meitat dels 19.130 de l’any passat en aquest mateix període.

Dit així, no promet gaire, és cert. Però la bona notícia és que aquest contingent de visitants va deixar al parc 327.000 euros. El 2019 van ser 350.000, així que la despesa mitjana per client ha sigut aquest estiu de 31 euros, molt per sobre dels 18 de l’any passat. Val que estem parlant dels primers quinze dies d’agost, però segons Majoral, aquesta tendència és extrapolable a tota la temporada d’estiu. Dit això, el cònsol insisteix que no es podran comparar els resultats del parc en un curs tan extraordinari com el de la Covid, i que l’objectiu raonable  és que Naturlandia surti dels números vermells i comenci a generar beneficis en un termini de “dos o tres anys”. Ja veurem perquè el repte és considerable i el 2019 el camp va perdre 1,2 milions d’euros, un pessic per sota de l’1,8 del 2018, però a distància sideral dels beneficis que havia augurat per a l’últim exercici el predecessor de Majoral, Josep Miquel Vila.


Per aconseguir-ho, Majoral confia en la “gestió” del parc i la “professionalització” del consell d’administració, que va començar al juny amb el relleu del director general de Camprabassa. Xabier Ajona, que va substituir al juny Enric Ordóñez, presentarà a l’assemblea general del 30 de setembre un full de ruta amb les propostes estratègiques de la nova etapa. Se li va encarregar que revisés totes les activitats amb lupa, inclosa la vigència –això va clarament pel parc d’animals–, que n’avalués la viabilitat econòmica i que en proposés de noves. Per això diu Majoral que ara mateix totes les opcions estan obertes. L’únic que té clar és que la nova Naturlandia ha de seguir el camí del que aquest estiu ja s’ha aplicat al Tobotronc –s’han eliminat les cues de “dues o tres” hores pel senzill procediment d’agafar tanda, de manera que el client pot ara matar l’espera consumint als altres espais del parc– i a una renovada oferta gastronòmica que, assegura el cònsol, ha fet que tornessin a Naturlandia els veïns de Sant Julià, que els últims anys n’havien desertat clamorosament.

És així, sosté, com s’ha aconseguit el petit miracle que la meitat de clients gastin pràcticament el doble. Veurem si la fórmula funciona més enllà dels restaurants.

La reordenació de la plaça major, “en dos mesos”

L’equip de tècnics que treballi en la prevista reordenació de la plaça major de Sant Julià haurà de presentar el projecte en el termini màxim de dos mesos, segons el cònsol. L’objectiu va quedar claríssim quan al juny va convocar el concurs: conservar l’essència d’una plaça major, l’epicentre de la vida del poble, i evitar que es converteixi “en un carrer o una avinguda”. La quadratura del cercle si tenim en compte que el pla d’urbanisme preveu una edificabilitat de fins a set pisos. Majoral és optimista perquè els quatre propietaris del costat dret de la plaça –en sentit nord– s’han avingut a seure en una taula amb el Comú i els tècnics i escoltar unes propostes que parteixen de dues premisses: connectar la plaça amb el Camp del Perot, amb el tanatori i la sala de vetlles i amb al carrer Callissa. A partir d’aquí, diu el cònsol, tot està obert: des de permutes fins a traspàs d’edificabilitat i modificació de les alineacions. Es tracta, insisteix Majoral, “que ningú no hi surti perdent, tampoc els privats, naturalment”, i de consensuar una proposta que pugui ser afegida a la modificació del pla d’urbanisme, previsiblement l’any que ve.