Diari digital d'Andorra Bondia
Pel nord no la van deixar passar perquè no tenia precontracte i pel sud, per una renúncia que no coneixia.
Pel nord no la van deixar passar perquè no tenia precontracte i pel sud, per una renúncia que no coneixia.

“No em deixen entrar de turista”


Escrit per: 
M.P.A./ M. S. C. / Foto: Facundo Santana

“No m’han deixat entrar de turista perquè diuen que al meu contracte de treball vaig signar una clàusula segons la qual renunciava al meu dret a tenir 90 dies de turista.”  Això explica la Sílvia (nom fictici) que li va dir la policia andorrana a la frontera del sud quan va voler entrar fa poc més d’una setmana al Principat. Vol conservar expressament l’anonimat perquè té por de donar-se a conèixer. “Tenim por”, diu, que ens vetin l’entrada al Principat si volem tornar a treballar-hi a l’hivern. “Hi ha molts argentins que vam treballar la temporada passada al país i estan en la mateixa situació que jo”. Es troben literalment “abrumados ” i intentant “buscar la llum al final del túnel”, encara que de moment sense èxit. I és que per més que ha buscat, mirat i remirat manifesta que “no he trobat aquesta clàusula en el contracte”. L’únic que diu el seu contracte és que es compromet, quan s’acabi el termini de la seva targeta verda, a deixar el país en vuit dies.

La Sílvia, de fet, va marxar per la pandèmia el 28 de juny. Era la seva primera temporada a les pistes. Se’n va anar a Espanya, on té família i amics, i va intentar entrar a Andorra en bus perquè estava a punt de caducar-li el temps de 90 dies com a turista en un país de l’espai Schengen. En el seu cas, té la parella aquí i les seves coses, perquè va sortir amb la idea de tornar, però “ni tan sols m’han deixat entrar a buscar les meves pertinences”, es queixa.  A més, portava una reserva de booking per justificar l’allotjament que no li va servir de res.

La policia andorrana li va dir que s’han d’estar 180 dies fora del país, i “per a la majoria de nosaltres això és impossible perquè tenim com a màxim 90 dies per poder estar a l’espai Schengen”, repeteix una vegada i una altra. I per què no se’n va anar cap a l’Argentina? Per a ella era “un cost molt elevat” per diversos motius: l’evolució de la mateixa pandèmia allà, les dificultats per trobar feina. “Era no poder tornar”, remarca. I la qualitat de vida del Principat li agrada, i l’entorn, afegeix “és preciós”. També va intentar accedir per la frontera francesa en cotxe. Allà, la policia li va dir que no li segellarien el passaport perquè necessitava un precontracte, i ella no pot entendre que exigeixin això quan encara no se sap quines seran les quotes de treballadors.

El que la Sílvia denuncia és sobretot el tracte rebut, “com si fóssim delinqüents”, com si volguessin fer quelcom il·legal, i per això fa una declaració d’intencions: “nosaltres no ens volem quedar a viure il·legals a Andorra, no volem que el Govern ens mantingui”. Diu que venen cada any  a treballar i en moltes ocasions ho fan pel salari mínim i havent de pagar lloguers que considera “caríssims”. “Som molts els que necessitem entrar a Andorra per poder recuperar el visat a Espanya i per mirar de trobar feina, i si no la trobem no ens quedarem aquí, marxarem”. 

La Sílvia, ara per ara ha marxat lluny, a Croàcia, a fer-hi de voluntària. No sap si quan s’acosti la temporada d’hivern provarà una altra vegada sort, perquè fins al 28 de desembre no es compliran els seus 180 dies a fora. I per damunt de tot el que no vol de cap de les maneres és que la deportin. I amb aquesta esperança, confessa, inicia una nova aventura.

Ski Andorra preveu vendre el mateix nombre de forfets de temporada que l’any passat
Ahir es va posar a la venda el forfet de temporada d’Ski Andorra, un abonament que garanteix l’accés a totes les pistes del país. Les previsions són optimistes tot i viure en temps de pandèmia, i és per això que s’espera mantenir el mateix nombre de clients que l’hivern passat.

Tal com recorda la directora d’Ski Andorra, Montse Guerrero, el 95% de la clientela que adquireix aquest passi és local, persones de proximitat o bé que tenen una segona residència al Principat. “És un client de proximitat i molt fidel” i que vol esquiar a totes les estacions, exposa.

Les vendes solen ser modestes. Probablement és el forfet que es ven menys perquè també és el més car. Però, tal com destaca Guerrero, és el que dona més llibertat a l’usuari. Aquest any, Ski Andorra ofereix el pagament fraccionat per als residents i un descompte del 5% per als clients que el van comprar l’any passat.

Ski Andorra també ofereix un forfet de cinc dies que inclou totes les pistes del país. Aquest abonament es ven directament a les taquilles de les estacions o als turoperadors a través dels comercials dels dominis esquiables. La directora d’Ski Andorra remarca que aquest és un forfet que costa vendre perquè un bon nombre de turoperadors empaqueten l’allotjament amb les esquiades en una estació concreta. Així doncs, el forfet de cinc dies d’Ski Andorra és per a un perfil de client molt específic, que està allotjat al centre i que ja té cert nivell d’esquí.

entrar
frontera
turista

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

despues van a argentina a buscarnos...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte