Tot apuntava que seria així –el temps acompanyava, el pont festiu, el ressò que ha sumat amb els anys – i, efectivament, la Fira de Sant Ermengol, amb la 29a edició de la trobada formatgera com a epicentre, va desbordar la Seu d’Urgell durant tot el cap de setmana. No hi cabia una agulla, una ànima més i, sobretot, un cotxe més. Com va comprovar qualsevol que volgués moure’s per la ciutat ja des de divendres a la tarda. A falta de xifres concretes, l’alcalde, Joan Barrera, feia un balanç resumit però contundent a les xarxes socials: “Mag-ní-fi-ca”. Igualment a les xarxes els ciutadans anaven compartint fotos i impressions, totes coincidents en la gentada que es va desplegar per tots els racons de la fira.
Enguany, la fira de formatges artesans comptava amb presència andorrana, El Batall, obrador ubicat a Santa Coloma, una participació del Principat que completaven les cerveses Boriscraftbeer, amb seu a la Cortinada. També en la part institucional: la ministra de Presidència i Economia, Conxita Marsol (recordem-ho, per unes declaracions seves es desfermava la crisi diplomàtica de l’habitatge), prenia part en l’acte inaugural, acompanyant l’equip municipal, encapçalat per l’alcalde, Joan Barrera, i amb la Generalitat representada pel director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Joan Gòdia. Una ambaixada de menor nivell, tot s’ha de dir, que en edicions anteriors, quan des del govern català destacaven algun conseller.
Però el veritable protagonista, per descomptat, no és l’estament polític –ni les picabaralles que provoquen– sinó els formatgers: 188 formatges concorrien enguany al concurs, en setze categories. El gruix de les medalles, decidides per un jurat format per seixanta persones, va ser per als productes d’obradors de la comarca de l’Alt Urgell: onze n’obtenien, amb L’Abadessa, que en va guanyar quatre, tres els peramolins Castell-llebre, igual que Mas d’Eroles (Adrall), mentre que el número onze a ser per a Serrat Gros (Ossera).
I per arrodonir el capítol de premis, l’alcalde de la Seu lliurava a Montse Ferrer el guardó Amiga del Formatge 2023 per la seva contribució com a tècnica municipal en l’impuls i el manteniment de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu durant prop de tres dècades.
Enllestida aquesta edició, heretada de la corporació anterior, al nou equip de govern toca iniciar una reflexió sobre aspectes de futur. Començant per la ubicació: és factible tornar-la al centre de la ciutat?