Diari digital d'Andorra Bondia
Només es gravarà el so de les sessions del judici del ‘cas BPA’
Només es gravarà el so de les sessions del judici del ‘cas BPA’

Només es gravarà el so de les sessions del judici del ‘cas BPA’


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

S’ultimen els detalls de les obres i habilitació de la sala d’actes de Prada Casadet per convertir-la en escenari del judici que se celebrarà a partir del dilluns, dia 15 de gener, i que s’espera que tardi mesos, sobre el conegut com a cas BPA. A més d’habilitar una tarima per ubicar el tribunal i els advocats dels 25 processats, també s’han instal·lat tres càmeres que enfoquen les portes d’entrada i ho fan en sentit de sortida, o d’esquena a l’interior de la sala. Aquestes càmeres són de vigilància i tenen funcions de seguretat, no pas per gravar el que passa a la sala, ja que del judici només se’n tindrà gravació d’àudio, segons han assegurat des del Tribunal de Corts. 
A més de la instal·lació d’aquestes càmeres, també s’ha preparat la sala perquè hi pugui haver wifi, i també altres pantalles per les videoconferències que es preveu que es desenvolupin en les diferents sessions del judici. Els processats s’espera que entrin per una porta del darrere, i l’espai també comptarà amb una sala de reunions i deliberacions, un despatx i una zona de refrigeri.
L’espai compta amb taules i cadires per ubicar els 18 advocats, els 25 processats, així com la premsa i el públic en general.  
La primera sessió, que començarà el proper dia 15, serà a les 9 hores. Des del Tribunal de Corts han explicat que les sessions es preveu que siguin només de matí, però les de la primera setmana podrien durar fins a les tres de la tarda. 
Aquesta sala que el Consell Superior de la Justícia ha llogat per celebrar el cas de la BPA estarà llogada fins a meitat del 2019 (quan ja es disposarà de la nova seu de la Justícia) i es preveu que s’hi puguin celebrar altres judicis de gran magnitud. Per això, la porta del darrere on entraran els processats del cas de la BPA també podria servir perquè hi entrin possibles presos. 
El CSJ ja s’ha gastat 26.000 euros en aquestes obres d’habilitació de l’espai, més 30.000 euros en concepte de lloguer que paga a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), la propietària de l’espai. 

Els Cierco fan efectiu el requeriment a la UE perquè posi ordre al procés de resolució 

Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) fins a la intervenció de l’entitat, els germans Higini i Ramon Cierco, han fet efectiu el requeriment davant la Comissió Europea per tal que compleixi el seu deure de control sobre el Principat d’Andorra quant a la transposició de les directives comunitàries a l’ordenament jurídic andorrà, segons va informar el Grup Cierco en un comunicat.
En concret, i en un escrit de prop de setanta pàgines, la família Cierco denuncia “la passivitat i deixadesa” amb què, al seu entendre, ha actuat l’òrgan de direcció de la Unió Europea (UE), que en cap moment no ha advertit de la parcial, precipitada i insuficient translació al dret intern d’Andorra de la Directiva 2014/59/UE, que va donar lloc a la denominada Llei BPA. La posada en marxa d’aquesta normativa, feta a mida per al cas BPA i “aplicada de forma retroactiva tot vulnerant tant la Constitució del Principat d’Andorra com el principi d’irretroactivitat de les directives comunitàries”, ha comportat greus perjudicis a tots els accionistes de l’entitat ara en vies de resolució, que “ni s’hi han pogut oposar ni s’han vist compensats com a conseqüència de la privació” del dret a la propietat universalment reconegut. L’escrit, entrat ahir a la delegació de l’organisme a Madrid,  reclama a la Comissió Europea que intervingui “per posar remei a la deficient transposició de la directiva en qualitat d’òrgan de tutela de la comissió mixta creada per l’Acord Monetari entre la UE i Andorra i que ha de vetllar pel seu compliment.

 

'cas BPA'
gravarà
judici
sessions
so
nomes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic