“Tot el que sigui parlar del tema, ja sigui en positiu o en negatiu, per a nosaltres ja està bé: senyal que el problema hi és.” Així respon Toni Olm, del col·lectiu Per una Catalunya Neta, a la controvèrsia que a penes fa un parell de setmanes va generar la iniciativa del col·lectiu i l’Ajuntament de la Seu d’exhibir 100.000 burilles recollides pels carrers de la ciutat en ampolles en un tram del carrer Major. Per a Olm, el problema dels residus llençats pels fumadors és més greu del que es pugui pensar: “Actualment és el residu de carrer més contaminant que hi ha”, sentencia sense contemplacions.
    
Per això, el col·lectiu convoca una nova acció (una burillada, en diuen) per recollir-ne. Dimarts a partir de les cinc de la tarda. L’objectiu és superar les xifres d’altres ocasions: “N’acostumem a recollir entre 5.000 i 8.000, depenent de la gent que s’hi sumi, en una hora i mitja, que és el temps que hi dediquem habitualment”. Aquest dimarts la pretensió seria arribar a recollir 10.000 burilles, proposa Olm, si hi ha el nombre de voluntaris suficient. Pretensió difícil, per l’esforç que exigeix detectar i agafar objectes tan minúsculs? “No és complicat ni és molt exigent, el que cal és tenir-ne voluntat”, adverteix l’impulsor de la iniciativa.  El punt de trobada és la font del passeig Joan Brudieu.
    
És una de les accions a les quals el grup dona més importància, tot i que mentrestant continuen portant a terme accions de diguem-ne menor impacte en la neteja de la brossa que s’acumula en àrees dels afores de la ciutat, com els camins de la vora del riu i altres zones d’esport, passejada i esbarjo. Ahir van fer una recollida en un camí on van extreure brossa per omplir bosses de plàstic, dues de rebuig i una de vidre. I dissabte vinent fan una nova convocatòria a Pont de Bar, novament amb la intenció de fer una neteja de la vora del riu Segre.