La quantitat de tones de deixalles que rep el Centre de Tractament de Residus (CTR) no para de minvar, tal com posen en relleu les dades estadístiques de la planta incineradora fins al mes de juliol.

D’aquesta manera, s’ha de destacar que entre el gener i el juliol d’aquest any el volum de deixalles tractades s’ha elevat a 21.275,64 tones, mentre que en els mateixos mesos de l’any passat la quantitat va pujar a 22.158,96. És a dir, que en aquests set mesos d’any ja s’han tractat 883 tones menys que durant el mateix període de l’any passat.
Aquestes xifres, per tant, corroboren la davallada constant dels residus que arriben al CTR any rere any. De fet, l’any passat es va tancar amb un volum de 36.557 tones tractades, una quantitat que és lluny de les 45.000 que marca el contracte de concessió.

Per mesos, cal assenyalar que el maig va ser el mes en què menys deixalles van arribar a la planta incineradora, ja que només s’hi van traslladar 1.386,40 tones. Una xifra d’activitat molt baixa, ja que cal destacar que no es va donar en cap dels mesos de l’any passat. De fet, la dada més baixa del 2011 és la corresponent al juny, quan es van tractar 2.587,44 tones.

En canvi, en la resta de mesos d’aquest any s’han superat les 3.000 tones de residus recepcionades al centre de tractament, i és el gener el que va registrar una activitat més elevada, amb 3.442,26 tones.
Cal assenyalar que la gran majoria de les deixalles que arriben a la planta incineradora són residus urbans, que, de fet,  arriben a sumar 16.876 tones del total. I seguint la línia del total de residus, també va ser el gener el mes que va registrar un volum més elevat de deixalles urbanes, 2.829,78, mentre que el maig va ser el mes que menys residus urbans es van comptabilitzar: 1.071.

El tractament d’aquestes deixalles ha generat 3.464,24 tones d’escòries i 598,36 de cendres, que són traslladades fora d’An­dorra per ser tractades.

Una altra dada que es desprèn de les estadístiques del CTR, i que consta a la seva pàgina web, és la quantitat d’electricitat venuda, ja que cal recordar que s’aprofita l’energia de la combustió dels residus per produir electricitat. En aquest cas aquest any la planta ha venut un total de 7.295,9 megawatts per hora. En aquest cas, també, la producció està vinculada a l’activitat que tingui el centre, i per aquest motiu l’índex més elevat de producció es va registrar al gener. Cal afegir, tal com consta a la pàgina web del Centre de Tractament de Residus, que per cada tona incinerada es produeixen aproximadament 406 quilowatts per hora d’electricitat.

Així, si se segueix el volum d’activitat registrat fins aquest mes de juliol, és més que previsible que es tanqui l’any per sota de les 36.557 tones que van ser tractades l’any passat, de manera que es tornaria a marcar un altre mínim rècord. En aquest sentit s’ha de tenir en compte que habitualment són els mesos de gener, febrer i març els que registren una quantitat més elevada de residus tractats, juntament amb el desembre. A més a més, una altra dada a considerar és que des de l’agost fins al novembre de l’any passat no es van superar, en cap dels mesos, les 2.500 tones de residus urbans, de manera que si aquest any la tendència és similar la quantitat total serà inferior a la del 2011.

Pel que fa als motius d’aquesta davallada, segons han posat en relleu els experts més d’una vegada s’ha de tenir en compte que n’hi ha de diferents i que sumats expliquen el descens. Així, cal assenyalar, d’una banda, l’increment constant del percentatge de deixalles que són reciclades; i de l’altra, cal tenir en compte la crisi econòmica i els efectes que hi estan vinculats, com ara la davallada de visitants i d’habitants, que provoca directament que es produeixin menys deixalles.