Aconseguir més suport social “simbòlic” als pacients de càncer i també una major recaptació econòmica. Aquests són dels objectius de la desena edició de la caminada contra el càncer que enguany se celebrarà el pròxim 29 d’octubre. Per aquest motiu, enguany es posen a la venda fins a 2.000 samarretes amb un disseny renovat que es poden ja adquirir a Pyrénées a canvi d’una aportació voluntària. Així ho ha explicat aquest matí el president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia.
La sortida de la caminada serà a les 11 del matí. Tot i que el trajecte variarà una mica a causa de les obres al carrer Doctor Vilanova, la sortida i l’arribada serà a la plaça del Poble i la distància serà aproximadament la mateixa, uns 3,7 quilòmetres, amb un itinerari que transcorrerà pels carrers principals d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.
Una de les novetats de la caminada contra el càncer d’aquest any és la posada en marxa a partir de demà del concurs #sumemcolors que donarà opció a guanyar una targeta regal pels Grans Magatzems Pyrénées. Serà a través de l’Instagram de l’Assandca i Pyrénées.
El president de l’Assandca ha destacat la importància de la participació de la ciutadania a la caminada, ja que aquest suport fa sentir als pacients que la població està al seu costat i que hi ha molta gent sensibilitzada.
Saravia ha detallat a què es destina la recaptació obtinguda amb la venda de les samarretes. Així, ha recordat que continuen amb el programa de transport sanitari en col·laboració amb Autocars Nadal. Igualment, des de l’associació es dona suport i acompanyament a pacients i familiars. També ajuden les famílies que fan servir pisos tutelats de diverses fundacions si no poden assumir el cost de l’estada. A més, ofereixen tallers de ioga, de gimnàstica, d’estètica i dietètica, entre d’altres. Pel que fa al voluntariat de l’Assandca, Saravia ha demanat “més col·laboració”, tot i que va reconèixer que no és fàcil per a la gent dedicar part del seu temps.
El president de l’Assandca ha tornat a reivindicar dades sobre l’afectació del càncer a Andorra, ja que considera que els intents de facilitar-ne que hi ha hagut fins ara, com el tan esperat registre de tumors, no reflecteixen la situació real quant a la incidència de la malaltia. En aquest sentit, ha recordat que la previsió de l’Organització Mundial de la Salut per al 2030 és que el 50% de la població pateixi un càncer i el 2040, el 60%. Igualment ha insistit en la necessitat d’una aportació del Govern a les fundacions que tenen pisos per allotjar pacients i familiars. D’aquí que des de l’associació es fes la proposta de poder tenir un pis a Barcelona per allotjar aquestes persones.
A més de la Fundació Jacqueline Pradere i el Grup Pyrenées, la caminada també té com a espònsor City Xerpa.