El centre de recuperació de fauna salvatge que hi havia a les Salines (Ordino) ha estat traslladat a Santa Coloma.
“Hem buscat un espai més cèntric i guanyem en eficiència i rapidesa”, va explicar el responsable de Patrimoni Natural i Banders, Gerard Olm, que va subratllar que es tracta d’un projecte compartit entre el departament de Patrimoni Natural, el cos de banders i Agricultura.La nova instal·lació està formada per set prefabricats que tenen una funció determinada. Hi ha un barracó on es reben les bèsties ferides o mortes, que disposa de gàbies per a cabirols, muflons i isards, i cabines més petites per a les aus. També s’han creat sales d’anàlisi, de reunions i per fer-hi necròpsies. En un altre prefabricat hi ha una habitació per curar les aus i perquè es puguin recuperar. També hi ha un volador exterior per a aus grosses com voltors, trencalossos o àguiles daurades, que ha de servir perquè els animals puguin millorar el seu estat de salut i puguin ser retornats a la natura. A més, s’han instal·lat voladors per a les aus més petites, hi ha un emplaçament per portar-hi ovelles o cabres que s’hagin fet mal i un magatzem, a més d’un espai per deixar-hi els gossos que serveixen per fer el recompte del gall de bosc i la perdiu blanca o la xerra.
Els responsables de portar els animals salvatges al centre són els banders. Els veterinaris i el tècnic de Patrimoni Natural que hi treballen són els encarregats de fer les proves als animals i decidir si es poden recuperar o bé cal sacrificar-los. Se’ls fa el tractament i si necessiten un temps de recuperació molt llarg se’ls trasllada a centres de Catalunya. “Nosaltres no tenim la infraestructura ni els recursos econòmics necessaris per a una estada molt llarga de l’animal”, reconeix Olm. Un cop curat, s’alliberarà, normalment en territori andorrà.
Olm va explicar que el cost de posar en marxa el centre de Santa Coloma ha estat baix, ja que s’ha pogut reutilitzar molt material. Ara ja està operatiu i de moment només hi ha dues orenetes ferides que s’estan recuperant.