Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge dels testos que es van repartir per Nadal.
Imatge dels testos que es van repartir per Nadal.

Noves soques, nous tests


Escrit per: 
M.P. / FOTO: C.ALV/T.L.

L’ús del test d’antigen continua sent una de les recomanacions que es fa des del ministeri de Salut per lluitar contra els contagis de Covid-19. Ara bé, amb l’aparició de noves soques i el predomini de la variant britànica, alguns experts alerten que cal fixar-se bé en quin test s’utilitza per assegurar-se que detecta el virus.

Els especialistes consultats, que prefereixen que no es faci públic el seu nom, els primers tests que es van posar a la venda anaven contra la proteïna S, però amb les mutacions del virus aquesta proteïna s’ha modificat i per tant, aquestes eines tenen “una fiabilitat inferior”. “Tenir testos actualitzats és el més important”, de la mateixa manera que asseguren que “no cal ficar la por al cos a ningú ni carregar-nos l’estratègia del test, perquè és la millor econòmicament i a nivell de resultats”, però recomanen que si algú encara guarda algun dels tests que el Govern va subministrar per les festes de Nadal, “ara no seria òptim, que no vol dir que no funcioni”.

Els professionals consultats exposen: “tots els testos són bons? Sí, tenir un test és millor que res, però uns es podrien comparar amb una mascareta FFP2 i els altres amb una quirúrgica”. És a dir, “que els que no són tan bons els hem de repetir més vegades, però nosaltres busquem un test que sigui el més òptim possible i aquest és el punt interessant”. Per això remarquen, també per als professionals que treballen amb aquestes eines, que “seria aconsellable retirar els tests més antics del mercat per tenir tests nous, perquè totes les marques estan treballant constantment i actualitzant-los”. El millor, expliquen, “no tenir grans emmagatzematges d’estoc, sinó anar-ne comprant i no lligar-se a una marca, perquè com hem vist, el que per Nadal funcionava, ara potser ja no”. Tot i així apunten que “ens consta que els que està utilitzant el Govern són els actualitzats”.

La seva recomanació és disposar de testos que tinguin una sensibilitat d’entre el 95 i 100 amb cicles de temperatura inferiors a 30 (es tracta del llindar en què es considera que una persona és infecciosa). I el preu? “És exactament el mateix, per això a vegades és difícil diferenciar un de bo d’un de no tan bo”.

I per quantes hores val? “A un test li hem de donar una validesa depenent de la utilitat que en volem fer, però no tindria una validesa superior a les 8 o 12 hores. Fins i tot diria que si em faig un test per anar a un dinar i vaig a veure la meva àvia al vespre, aquell test del matí ja no el comptaria com a vàlid”. De la mateixa manera recorden que “és una capa més de seguretat”, però que cal sumar-n’hi d’altres com la ventilació o l’ús de la mascareta, que és el més eficient i el que dona millors resultats.

Igualment destaquen la rapidesa i immediatesa que donen els tests ràpids d’antigen. “Si el resultat és al moment, aquest és el test que s’hauria d’utilitzar perquè és el que ens permet fer accions com quedem per dinar”, expliquen.

 

 

test
soques
coronavirus
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic