Diari digital d'Andorra Bondia
Oberts 48 casos nous de delictes de blanqueig i socioeconòmics el 2016
Oberts 48 casos nous de delictes de blanqueig i socioeconòmics el 2016

Oberts 48 casos nous de delictes de blanqueig i socioeconòmics el 2016


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El grup de delictes de blanqueig de diners o valors i de delictes contra l’ordre socioeconòmic veu que any rere any l’activitat d’accions per investigacions s’incrementa. En xifres absolutes, el 2014 es va obrir 32 casos, el 2015 van ser 52 i el 2016, 48. Aquesta reducció de quatre casos l’any passat no es tradueix en menys feina perquè darrere de cada cas hi ha una xifra d’oficis que va creixent. Des de principis d’any ja han estat dues les investigacions obertes, una aquesta mateixa setmana. “En època de crisi s’ha incrementat més la investigació. Per exemple, a Espanya, a més dels casos de corrupció es parla molt d’evasió fiscal i de blanqueig, i això fa que s’incrementin les comissions rogatòries i que tinguem més feina”, va explicar Jaume Antich, oficial responsable d’aquesta unitat d’investigació criminal especialitzada, que a més d’aquest grup en té d’altres com el del delictes tecnològics i el de cooperació internacional.
Per altra banda, aquest mateix grup, i a causa de les investigacions realitzades, va decomissar el 2014 més d’onze milions d’euros, dos béns immobles i dos vehicles. El 2015, i coincidint amb la intervenció de BPA, la quantitat comissada va ser de més de 71 milions d’euros. La de l’any passat encara no s’ha comptabilitzat. 
Quant al nombre de detinguts per cada exercici i per aquests delictes de blanqueig i contra l’ordre socioeconòmic, el nombre és baix perquè la gran majoria solen ser fets de blanqueig per delictes comesos a l’estranger. Així i tot, l’any passat van ser dos els detinguts, el 2015 van ser tres (un d’ells va ser l’ex-conseller delegat de BPA Joan Pau Miquel) i el 2014 van ser vuit, mentre que l’any anterior van ser tres (entre els quals el cas que va transcendir públicament de l’ex-director gerent del Futbol Club Andorra Emili Puig).

Investigacions complexes
Els set efectius que porten aquestes investigacions no només treballen en els casos que s’obren cada exercici, sinó també en el centenar que s’arrosseguen any rere any i que encara continuen oberts. Perquè al cap i a la fi tancar un cas de blanqueig no és tan evident. “El blanqueig és una matèria molt tècnica i tot el que és delinqüència econòmica evoluciona molt ràpid i al darrere hi ha delinqüents, com es diu, de coll blanc, amb molta formació i amb bons advocats al darrere”, va explicar el comissari Rascagneres, cap de l’àrea. 
Per la seva banda, Antich va manifestar que darrere dels delictes de blanqueig “hi ha organitzacions transnacionals que són molt ràpides perquè no tenen fronteres i nosaltres anem més lents perquè sí que en tenim”. I és clar, les investigacions policials per entrar a buscar dades personals o que formen part de drets personals i de la intimitat de les persones requereixen les autoritzacions judicials corresponents, que s’han de demanar per comissions rogatòries, amb el procés que cadascuna requereix. 

“El cas de BPA és un cas de blanqueig que s’ha fet a dins d’un banc i la dificultat ve d’aquí”

El cas central de BPA és una de les investigacions que es van obrir el 2015. Tot i això, aquest cas ha derivat en moltes més investigacions que el cos de la policia està efectuant. Segons el cap de la unitat d’investigació criminal, el cas de BPA no és el més important pel volum o les quantitats, “és important per la peculiaritat que és un banc, i tot ve marcat per aquí; s’està investigant una cosa que s’ha comès en el marc d’una entitat bancària, no tenim tota la documentació de BPA”, va explicar Antich. “Perquè ara per ara el que es té en la causa principal és documentació únicament de Joan Pau Miquel, que ha estat l’únic detingut”, va concretar. 
“Potser no és el cas que ha generat més paper, però sí que és un cas peculiar i particular perquè estem tocant una entitat financera en la seva totalitat, que ja és prou, i ha provocat el que ha provocat. No és un cas de blanqueig habitual”, va dir el comissari Rascagneres. “És un cas de blanqueig en el marc d’una entitat bancària, i la dificultat afegida pot venir d’això”, va comentar Antich. 
El motiu de la complexitat és que totes les operacions s’han fet dintre d’un banc. “No tens tanta visibilitat del delicte”, va comentar Rascagneres. Hi ha qüestions financeres i econòmiques que són molt tècniques i que es poden resoldre a través de l’anàlisi. “Però a més de la tecnificació ara s’investiga el banc, i és un problema de visibilitat, d’unes operacions que s’han fet a dins”, va concretar. 
Tot i això, des d’aquesta unitat especialitzada de la Policia assenyalen que el de Banca Privada d’Andorra no és el cas més important ni el que més paperassa ha generat. Consideren que casos com l’operació Palerm, en què es va donar un cop a la màfia siciliana, la Cosa Nostra, i en què es va comissar gairebé 
1,5 milions d’euros l’estiu passat, ha estat més rellevant, “per la cooperació internacional que va operar en el cas i també perquè era per un grup organitzat com la Cosa Nostra”, va comentar Rascagneres. Per altra banda, destaquen també, per la innovació del delicte, l’operació de desmantellament del portal telemàtic Zone Télé­chargement, una plataforma virtual que permetia als usuaris descarregar-se pel·lícules, música i jocs d’ordinador de forma gratuïta, també resolt el 2016. 

blanqueig
delictes contra l'ordre socioeconòmic
Jaume Antich
BPA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte