Diari digital d'Andorra Bondia
Equipaments esportius, com la piscina municipal, passaran pel sedàs de la comissió: hi ha una cadira hidràulica?
Equipaments esportius, com la piscina municipal, passaran pel sedàs de la comissió: hi ha una cadira hidràulica?

Objectiu: una ciutat amable


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: A.S.U.
Que la ciutat sigui més amable. I que ho sigui per a tothom. Que tots els ciutadans, siguin quines siguin les seves condicions físiques, s’hi passegin i en gaudeixin, es puguin relacionar al carrer i puguin fer ús de tots els espais públics. Que ningú, vaja, s’hagi de quedar a casa. Aquesta és la missió del Consell Municipal d’Accessibilitat i Mobilitat, explica Montse Rollán, que forma part d’un òrgan que divendres (set de la tarda, a la sala de plens del consistori) convida a la primera assemblea. “Volem que tothom se’l faci seu”. De moment, i amb poc més d’un any de recorregut, es tracta de presentar-lo, donar-lo a conèixer, cridar a la participació. 
Rollán coordina una de les comissions de l’òrgan, precisament la de mobilitat i accessibilitat. L’altra, la de comunicació, està encapçalada per Carlota Valls. A l’acte de presentació hi haurà l’alcalde, Francesc Viaplana; la síndica de greuges, Anna Martí, i els regidors Marian Lamolla i Joan Gurrera. Precisament en l’àrea d’aquest s’estan veient ja els primers fruits de la comissió: l’Ajuntament ha anat eliminant aquell clot que quedava entre la vorera i els passos de vianants elevats. Una trampa per a cadires de rodes i persones que necessiten ajudar-se amb un caminador. O per a qui empeny un cotxet amb un infant.
Però la feina de la comissió, puntualitza Rollán, està a les beceroles. La finalitat última és crear un pla municipal d’accessibilitat, “que en realitat és obligatori des de fa anys”. Més feina han avançat, hi afegeix, al grup de comunicació, encapçalat en aquest cas per Carlota Valls. Tenen tot un glossari elaborat per aplicar-lo, per exemple, a la retolació dels espais públics. “Començant per les places d’aparcament reservades: s’ha d’erradicar la paraula minusvàlid per termes més respectuosos, s’hi ha de parlar de persones amb mobilitat reduïda”, recorda Rollán. 
 
Tasca laboriosa
La feina del grup de treball que se centra en la mobilitat i accessibilitat és laboriosa i va més a poc a poc, però també avança. A principis d’estiu van enllestir un pas important: l’elaboració de les fitxes que serviran per analitzar els equipaments municipals (per començar). Aspectes com les portes, les rampes, els graons de les escales, les baranes, els lavabos adaptats, com es pot circular pels diferents espais i, en instal·lacions determinades, aspectes molt concrets com, per exemple, l’existència de cadira hidràulica a la piscina. O les retolacions en braille. “Hem tingut en compte moltíssims criteris; hem fet un treball molt rigorós, contrastant tota la documentació legal i els diferents codis i normatives, que sovint entren en contradicció”, especifica Rollán. 
Amb aquestes fitxes a la mà, començaran l’anàlisi sobre el terreny a partir d’octubre. A la llarga, passaran pel sedàs tots els espais públics, “independentment que siguin depenents d’organismes administratius o privats; inclourem des de museus a botigues... o una perruqueria, perquè es tracta d’examinar tots els espais d’ús públic”. Començaran pels municipals, però després ampliaran el cercle. “Serà en una nova fase, però haurem de contactar amb els botiguers a través de l’UBSU, per exemple”. 
Analitzades totes les mancances, el pas següent serà establir solucions. En el cas dels establiments i espais privats, oferint incentius per a l’adaptació. “L’objectiu final és que tots els ciutadans puguem viure una vida plena, que tots puguem sortir al carrer”, conclou Rollán. 
consell
accessibilitat
Seu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte