"Estem obrint un calaix que fa cent anys que funciona i s'ha de ser molt respectuós amb això perquè, potser, gràcies a tot aquest manteniment i a tot aquest respecte, podem tenir-lo cent anys més amb nosaltres". Amb aquestes paraules defineix el responsable del servei de manteniment de FEDA, Santi Bos, la feina que s'està duent a terme aquests dies a la central hidroelèctrica per fer "un canvi massiu" de les turbines dels generadors. Bos detalla que cada any es duen a terme tasques de reparació i comprovació de l'estat de la maquinària, per "saber si les turbines es troben en perfecte estat, si hi ha algun defecte mecànic, si hi ha alguna fissura o si hi ha algun element que pugui perjudicar la producció". Aquestes tasques anuals aquest any són especials precisament perquè les turbines han estat substituïdes i ara amb les que han estat retirades s'avaluarà el seu estat i si poden ser reaprofitables per a produccions més endavant.

Els generadors amb què FEDA produeix energia elèctrica tenen prop de cent anys i la maquinària continua sent la mateixa que un segle enrere. Per tant, és molt important que cada vegada que es toquen aquests ginys es faci "amb un respecte important perquè són elements que van fer possible el que som avui en dia", reivindica el responsable de manteniment tot recordant l'evolució del país gràcies a l'electricitat, al mateix temps que remarca la producció d'energia que aquesta maquinària fa possible, tenint en compte, d'una banda, els preus actuals del mercat i, de l'altra, que l'electricitat produïda és cent per cent renovable. "Fa cent anys que produeixen energia elèctrica verda sense cap mena d'emissió per al país. Aquesta energia elèctrica per a nosaltres, avui dia, amb els problemes que hi ha, amb els mercats d'energia, les fluctuacions, és molt important", assenyala, i afegeix que "és fonamental poder tenir una producció i fer-la molt segura".

Per dur a terme aquestes feines de manteniment, i malgrat que FEDA té personal qualificat per fer-ho, es compta amb la col·laboració d'Électricité de France (EDF) que envia uns experts que "capitanegen" i "guien" els treballs. En aquest sentit, Bos detalla que es tracta de gent molt experimentada, que fa aquesta feina cada dia, ja que França disposa d'unes 500 centrals com la de FEDA i aquests tècnics es dediquen a fer-ne els manteniments adequats. Així, diu que per a ells les instal·lacions de FEDA són com una "minicentral", ja que la més petita que hi ha a França és "el doble" de l'andorrana, per tant, s'aprofita tota aquesta "experiència".

I si bé aquestes tasques que s'estan duent a terme des de fa dues setmanes amb les turbines són d'una certa complexitat, encara ho seran més les que FEDA té previst dur a terme l'any que ve. I és que llavors caldrà intervenir sobre el motor dels generadors i separar els dos elements que els conformen. Se separarà el rotor, que és el que es mou, de l'estator. L'element que caldrà aixecar pesa "gairebé trenta tones" i s'haurà d'intentar que "tot l'espai circumdant sigui el menys contaminant possible". Serà la tercera vegada en els cent anys d'història de la maquinària que es farà aquesta operació. Caldrà ser, alerta Bos, "extremament curosos" i l'operació requerirà que cada pocs centímetres de moviment es vagin fent comprovacions per certificar que tot s'està desenvolupant segons l'estipulat. Seran necessàries tres setmanes per fer aquestes feines. Precisió, cura i unes feines gairebé mil·limètriques per garantir el funcionament de la central hidroelèctrica.