Diari digital d'Andorra Bondia
Més de 130 proves a l’‘stop lab’ de la Massana.
Més de 130 proves a l’‘stop lab’ de la Massana.

Optimisme amb cautela


Escrit per: 
M. P. / Foto: SFGA

”La corba s’ha doblegat i hem començat el descens de la segona onada.” La frase l'ha pronunciat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’actualització de les dades sanitàries després d’anunciar que per fi la taxa de reproducció s’ha situat per sota d’1. Concretament a 0,89. “Per primer cop estem per sota d’1 i la mitjana de casos per dia no arriba a 90”, ha explicat, i ha afegit que la pressió sobre el sistema sanitari també va a la baixa, ja que els darrers tres dies els ingressos a l’hospital han disminuït de forma “evident”. Això va fer que per primera vegada en molts dies pogués parlar amb “cert optimisme però amb cautela”.

I és que el nombre de casos diaris segueix sent important. Avui s'han registrat 63 positius nous, de manera que se sumen 4.888 casos totals des de l’inici de la pandèmia. En la segona onada ja se n’acumulen 4.031 i n’hi ha 1.265 d’actius. El titular de Salut també ha explicat que s’han donat 3.548 altes, 2.744 de les quals durant la segona onada. A més, des de divendres no s’ha produït cap defunció. Quant a l’hospital, hi ha 31 pacients ingressats, tres menys que diumenge. N’hi ha 23 a planta i 8 a l’UCI, tots ells ventilats. Al Cedre, queden 11 padrins a la planta Covid, que segons el ministre presenten una “bona evolució” i s’espera que la meitat puguin ser donats d’alta entre demà i dijous.

Situació fràgil
Benazet ha remarcat que tot i que “estem en el bon camí”, “cal seguir lluitant perquè la situació és molt fràgil”. Amb tot, ha volgut destacar que els resultats positius que s’han obtingut són una mostra que “les mesures i els esforços de la ciutadania” han donat fruits, i confia que si se segueix igual, “estarem bé en poques setmanes i podrem donar la imatge de país segur”. De fet, Benazet no ha volgut avançar quan es podran retirar les mesures adoptades. “És molt difícil dir-ho”, ha argumentat, i ha afegit que cal veure l’evolució diària i prendre decisions segons les dades obtingudes.
Sí que es tenen, però, bones previsions per a les pròximes setmanes i es confia que si la situació no es torça ha de servir per encarar una temporada d’hivern en les millors condicions possibles. “Però no hi arribarem si ens relaxem”, ha advertit, per la qual cosa va tornar a demanar limitar la interacció social i seguir les tres normes bàsiques de distància: higiene de mans i mascareta.

Tampoc ha amagat certa preocupació pels efectes que pugui tenir sobre la situació epidemiològica la setmana de vacances de Tots Sants. Per aquest motiu ha fet una crida perquè tothom que hagi estat fora del país o en alguna reunió social amb més participants dels recomanats es faci una TMA “per a més seguretat”, en el termini d’entre 5 i 8 dies després de la tornada, ja que considera que és la manera de poder tenir més control sobre la pandèmia. El ministre ha apuntat, també, que durant els darrers dies han disminuït el nombre de proves fetes.

Sobre l’efecte dels confinaments als països veïns ha indicat que “ens ajudarà, no tant pel fet que no vinguin turistes, sinó perquè nosaltres no sortim” i per tant, hi ha menys possibilitats de contagi. “Ens ajudarà a anar més de pressa, seria lògic i previsible que ens ajudi a baixar la taxa de reproducció”, ha indicat, i ha deixat clar, però, que els resultats obtinguts “són gràcies al que hem fet nosaltres, no al que han fet des de fora”.

Protocols per als privats
Benazet també s'ha referit als contactes que es mantenen amb els agents econòmics al voltant de l’estratègia a seguir de cara a la temporada d’hivern. En aquest sentit ha indicat que es mantenen trobades setmanalment i que s’escoltaran les seves opinions. Fins i tot ha avançat que està previst “deixar certes llibertats a alguns sectors privats perquè puguin anar més enllà de les mesures estàndard o les que el Govern creu que són estratègiques”. Dit d’una altra manera, s’autoritzarà a fer tests als clients tal com s’ha demanat des d’alguns sectors.

Aquells privats que optin per aquesta proposta, però, hauran de tenir un protocol validat per Salut sobre la comunicació de positius i el posterior acompanyament. “Si hi ha un positiu cal activar els mecanismes de control epidemiològic, no els podem deixar sense control i s’han de posar en mans d’un professional de la salut. No es pot girar la cara cap a un altre cantó”, ha afirmat. “No és senzill i és un tema que no està resolt”, ha assenyalat el ministre, que justament ha atribuït a aquestes complicacions el fet que des de l’Executiu s’hagi rebutjat aquesta fórmula. Insistint un cop més que l’arribada de turistes al país no ha estat una font important de contagis. “El pont del Pilar va ser la prova de foc”, ha recordat, i ha exposat que tot i les imatges de grans aglomeracions, els dies posteriors en cap cas es van registrar increments de contagis significatius.

Escoles
Pel que fa a la situació a les escoles hi ha 24 aules en vigilància activa, 20 de les quals totalment confinades i 4 amb alguns alumnes aïllats. A més, n’hi ha 21 en vigilància passiva. A més, també ha donat detalls del cribratge que s’ha dut a terme a l’escola andorrana de primera ensenyança de Santa Coloma. De 161 alumnes que s’han fet test, només 15 han donat positiu. Quant als professors, se n’ha cribrat 40 i hi ha hagut un sol positiu.

Més de 130 proves a l’‘stop lab’ de la Massana i crida perquè s’aprofiti el servei
L’stop lab mòbil que es troba a la Massana ha fet avui més de 130 proves al llarg de tota la jornada, una xifra que superava el centenar que es van fer diumenge però que encara queda lluny de les 180 que es poden arribar a realitzar en un dia. Així ho ha explicat el director de la Creu Roja, Jordi Fernàndez, que ha aprofitat per fer una crida a la població perquè treguin profit del servei. Fernàndez ha explicat que el ritme ha disminuït en relació amb els primers dies de posada en marxa del punt de test mòbil a Encamp, “i és una llàstima, perquè ara mateix si truques et donen hora en menys de 24 hores”, ha afirmat. A més, ha recordat que tothom es pot fer una prova gratuïta al mes, “una cosa que a França o Espanya és impensable”, ha indicat.

El director de la Creu Roja també ha reconegut que la setmana de vacances ha marcat un punt d’inflexió en l’afluència a l’stop lab. “Va ser realment molt diferent del que havíem tingut fins ara. Tot i que molta gent no va marxar, potser van aprofitar més per estar en família”, ha exposat.

Andorra
covid
coronavirus
Covid-19
benazet
taxa reproducció

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Simplement espero que sigui veritat, i no un cop de manipulació per puguer intentar tindré temporada d'esquí. Perquè si no els comerços i l'hostaleria esta a punt de desaparèixer del nostre país. I llavors d'on surtirán els diners? Ja sigui per la població i fins i tot els funcionaris. Realment preocupant aquesta situació, Simplement desitjo que no s'equivoquen al no fer una neteja complerta ara i d'aquí poc el tema surti de qualsevol control.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte