El Comú d’Ordino preveu tenir enllestides les obres de la xarxa separativa d’aigües pluvials i residuals el 2018. Actualment hi ha a la parròquia 11 punts en què cal fer actuacions, vuit de públics i tres de privats, que són els més importants, segons es recull en l’estudi que data del maig d’aquest any sobre l’estat de les xarxes a tot el Principat donat a conèixer des de la corporació. L’informe detectava 15 punts pendents. Tot i així, durant aquest 2015 ja se n’han reparat quatre. Totes aquestes intervencions es van centrar al poble d’Ordino i no eren de gran abast.
Dels 11 indrets que queden per millorar, dos es troben a la Cortinada (n’hi ha un de públic i un de privat), dos a Llorts (un de públic i un de privat), tres de comunals a Ordino i tres al Serrat. Entre aquests destaquen dues urbanitzacions, una a la Cortinada i una altra a Llorts. En la primera, la situació està encallada per altres qüestions que no tenen res a veure amb la xarxa d’aigües, mentre que en la segona, tot i que la resolució seria més fàcil, el promotor considera que les obres les han d’assumir els propietaris i aquests, que haurien d’anar a càrrec del promotor. Les actuacions que cal realitzar en aquests dos punts tenen un cost estimat de 300.000 i 150.000 euros, uns imports que en principi haurien d’assumir la vintena de propietaris.
Quant als vuit punts públics que estan pendents, requereixen una inversió que pujaria a uns 400.000 euros i la intenció del Comú és executar aquestes obres els anys 2017 i 2018. Així, de cara al proper exercici no es projectarà cap actuació en aquest àmbit i es deixarà la decisió en mans del nou equip comunal, sobretot tenint en compte que a partir d’ara caldrà fer un pressupost per quatre anys. D’aquesta manera, es podria destinar el 2016 a treballar amb els privats per arribar a una entesa, si així ho considera l’equip de govern.
A banda, a la parròquia hi ha un punt d’abocament directe al medi, situat a Sornàs. Segons es va indicar des del Comú, la seva afectació és mínima, tant que fins i tot els informes de què es disposa no l’han detectat. El fet que en l’indret en què es troba no hi hagi cap altra opció indica que les aigües residuals no estan canalitzades. La corporació va assenyalar també que si es tractés d’un edifici d’habitatges i no d’una indústria com és el cas (a banda que és un punt de difícil solució i que la incidència que té és molt baixa) ja s’hauria trobat una solució.
Els treballs de la xarxa separativa d’aigües pluvials i residuals van arrencar el 2000. Des d’aquesta data fins avui s’han destinat a aquests treballs 4,5 milions d’euros. El Comú calcula que en acabar totes les accions, l’any 2018, s’haurà invertit en aquesta matèria més de 5 milions d’euros. Cal destacar que el ritme dels treballs s’ha accentuat els darrers deu anys, durant els quals la corporació ordinenca hi ha destinat entre 300.000 i 400.000 euros anuals de mitjana. Així, del 2000 al 2003, la despesa en la separativa es va quedar en només 139.000 euros. Del 2004 al 2007, però, ja va pujar a 826.000 euros i del 2008 al 2011 van ser 993.000 euros. En els anys següents es van executar obres per 993.000 euros (el 2012), 400.000 euros (el 2013) i 400.00 euros més (el 2014). Davant d’això, el cap de Manteniment i Serveis Públics, Lluís Babi, va destacar que el Comú d’Ordino “es va creure el conveni signat amb el Govern el 2005” i ha destinat des d’aleshores “molts esforços” a la matèria, tot i que encara no s’han assolit els objectius.

 

De les parròquies que tenen més avançada la xarxa 

Ordino és de les parròquies que tenen més avançada la xarxa separativa d’aigües pluvials i residuals, segons indiquen els estudis realitzats pel Govern. Un informe del 2011 exposa el percentatge d’aigua que va a les depuradores i que no hauria d’arribar-hi, així com el volum. La parròquia estava al 104% i hi entraven 30 m3, el nivell més baix en els dos casos. Aquest any s’ha fet un nou estudi sobre l’estat de les xarxes, que identifica el lloc en què es troben els punts a solucionar, el grau de dificultat, el grau de prioritat i el grau de molèsties que suposa cadascun. En la mitjana de tots aquests aspectes, Ordino es troba en el nivell verd, el més baix de tots. 
Alguns comuns no comparteixen algunes de les conclusions del treball, però, ja que consideren que part de l’aigua que se’ls atribueix provindria dels col·lectors generals, que són competència del Govern. L’executiu sempre ha dit que té la feina feta, però des de les corporacions es recorda que haver construït els col·lectors no garanteix que no puguin presentar problemes en un futur, ja que requereixen manteniment. Així, es remarca que els que estan situats al costat del riu són especialment sensibles, ja que un simple forat en aquests permet l’entrada d’aigua. Es calcula que l’entrada d’aigua neta a les depuradores comporta un sobrecost per a aquestes instal·lacions de 600.000 euros l’any.