Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge aèria de les noves instal·lacions de parapent a Organyà, amb la zona d’envol entapissada amb gespa artificial.
Imatge aèria de les noves instal·lacions de parapent a Organyà, amb la zona d’envol entapissada amb gespa artificial.

Organyà vol enlairar el parapent


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: Ajuntament d'Organyà

El vol en parapent és un dels actius turístics vitals per a Organyà i un dels importants al Pirineu, una evidència que va portar l’Ajuntament a promoure una important inversió (400.000 euros, aportats per diferents institucions) en la  millora de les infraestructures. Bé, més aviat en la construcció partint poc més que de zero. Es van aixecar grades i serveis, es van habilitar aparcaments i una zona de pícnic, i sobretot  es va cobrir amb gespa artificial la zona des d’on aixequen el vol els parapentistes, una àrea d’uns 200 metres quadrats. La millora permet també que siguin fins a cinc els parapentistes que puguin enlairar-se a l’hora on fins aleshores només ho podien fer de dos en dos, explica l’alcalde, Tino Vila.  A banda, està previst que en un futur proper es construeixi també la zona d’aterratge.
    
Estrenades aquest estiu, per les instal·lacions van passar aproximadament 9.000 persones, un flux que va en augment a mesura que creix el reconeixement internacional del parapent d’Organyà. No sols és la base d’entrenament de parapentistes acrobàtics internacionals durant tot l’any, sinó un enclavament excepcional per les condicions per a aquesta pràctica. “Es donen unes condicions que no es troben enlloc del món, amb els corrents que produeixen els vents colpejant sobre la paret de pedra, i per això ens arriba gent des de llocs com Austràlia”, recorda Sergi Parramon, regidor d’ERC a l’Ajuntament i vicepresident del Consell Comarcal.
    
Amb la constatació que el parapent està agafant volada, l’Ajuntament acaba d’aprovar un reglament per gestionar unes instal·lacions construïdes amb diners públics (que també se n’ha de fer càrrec del manteniment) però que utilitzen empreses privades (tres d’elles implantades a Organyà, a banda de les escoles d’arreu que hi arriben puntualment). És un reglament per “regular, endreçar” l’ús de les infraestructures; també per posar ordre en qüestions de seguretat, per exemple, en matèria d’assegurances, en una infraestructura que deixarà de funcionar com fins ara, “que hi podia anar a llançar-se qui volgués”, puntualitza Vila.
    
El reglament va ser aprovat al ple de dilluns al vespre. Tot i que des d’ERC Parramon apunta un matís de desacord: no els agrada la idea que es pretengui cobrar els usuaris de la instal·lació. La controvèrsia, argumenta el regidor republicà, ve motivada per la por que cobrar una taxa, per petita que sigui, a l’usuari, pugui allunyar visitants. “Pensem que bona part són sobretot joves amb baix poder adquisitiu i que potser han estat estalviant per venir de molt lluny”, reflexiona. Una altra cosa, i aquí torna a haver-hi acord, és que les empreses que es beneficien de la instal·lació sí que hagin de pagar un cànon.
    
Per la sessió plenària va passar també una altra infraestructura turística, el càmping i piscina. Caduca la concessió de l’actual explotador i s’haurà de convocar un nou concurs per adjudicar-lo. Però abans, explica Vila, s’ha de realitzar un estudi de modernització de les instal·lacions. Unes obres en les quals l’Ajuntament esmerçarà uns 60.000 euros, però la resta d’inversió, xifrada en uns 200.000 en total, aniran a càrrec de l’adjudicatari.
    
L’objectiu que persegueix Organyà és consolidar el flux de visitants d’aquest estiu passat, que va ser excepcional.

 

Organyà
parapent

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte