Diari digital d'Andorra Bondia
Els principals canvis del Codi de la circulació.
Els principals canvis del Codi de la circulació.

Patinets elèctrics fora de les voreres i sancions més dures des de dijous


Escrit per: 
M.S./ Fotos: Facundo Santana / Agències

Coincidint amb el tercer mes de la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), aquest dijous entrarà en vigor el nou Codi de la circulació, un text que substitueix la normativa vigent des de 1999, que facilitarà, per la via reglamentària, l’adopció de disposicions encaminades a millorar la seguretat viària i que, en certa manera, homologa també Andorra amb els països veïns en aquesta matèria.

Amb el nou codi es revisen les infraccions i les sancions, que s’endureixen especialment per a determinats comportaments dels conductors. Així, utilitzar el mòbil mentre es condueix es considerarà una infracció molt greu i se sancionarà amb multes d’entre 201 i 400 euros. A la vegada, conduir amb una taxa d’alcohol d’entre 0,5 g/l i 0,8 g/l es castigarà també amb 400 euros mentre que fer-ho amb una taxa superior a 0,8 g/l es multarà amb 600 euros, la mateixa quantitat amb què se sancionarà els que condueixin sota els efectes de les drogues. Negar-se a fer la prova en cas d’accident o infracció comportarà una multa de 800 euros i la suspensió del permís de conduir fins a sis mesos.

Amb el Codi de la circulació es regula també els anomenats vehicles de mobilitat personal (VMP). Així, per circular amb patinet elèctric serà obligatori disposar d’una assegurança i tenir com a mínim 16 anys, si bé es preveu que els menors d’entre 14 i 16 ho puguin fer sempre que no circulin per vies interurbanes, on per fer-ho caldrà que disposin de la llicència per conduir ciclomotors de fins a 49cc.  A més, els VMP no podran circular per les voreres ni per espais reservats amb caràcter exclusiu per al trànsit dels vianants.

D’altra banda, al marge de les modificacions i les habilitacions corresponents a l’executiu per tal de desplegar les disposicions reglamentàries necessàries per a la seva aplicació, la Llei del Codi de la circulació fa també tot un seguit d’encàrrecs al Govern. D’aquesta manera, l’habilita expressament per a aprovar les normes necessàries per a regular tant la realització de proves i assaigs de vehicles autònoms com la circulació d’aquests. També li encarrega aprovar nous reglaments sobre el nivell sonor dels vehicles de motor basant-se en els límits establerts per les normatives de la Unió Europea relatives al nivell sonor dels vehicles de motor i dels sistemes silenciadors de recanvi.

Així mateix, i en un termini de sis mesos des de la publicació de la llei al BOPA, és a dir com a molt tard fins al 3 de desembre, també s’encomana al Govern que desenvolupi un reglament per implementar un sistema nacional d’etiquetatge energètic i d’emissions dels vehicles, que alhora permeti homologar-los al Principat amb els sistemes d’etiquetatge seguits pels països membres de la Unió Europea. Aquest etiquetatge, el distintiu del qual caldrà col·locar al marge inferior dret del parabrises del vehicle, es basarà en la normativa d’emissions en vigor en cada moment, i inclourà, com a mínim, una etiqueta Zero emissions i una etiqueta ECO emissions per a les categories de vehicles que es determinin reglamentàriament.

Finalment, la Llei del Codi de la circulació preveu també que el Govern hagi de realitzar un Pla de seguretat viària adaptat al codi i a tota la normativa que se’n desprèn abans que acabi el primer trimestre del 2022.

patinets
elèctrics
fora
voreres
sancions
més
dures
dijous
patinets elèctrics

Compartir via

Comentaris: 7

Comentaris

Es un començament... Em sembla perfecte,ja era hora!!!
Pobres mares, ja no podran dir als fills quan surtin de casa amb patinet: “sempre circula per la vorera”. No és normal que els patinets circulin per la vorera. Impossible encabir a la voravia vianants, gent amb gossos, patinets, cotxets de nadons…a l’avinguda principal de Sant Julià.
https://www.bopa.ad/bopa/033062/Pagines/CGL20210528_13_01_20.aspx aixo esta pubicat al maig tres mesos es l´agost, no?
La llei és del maig però no es va publicar al BOPA fins al 2 de juny, així que tres mesos és setembre
Ja era hora! A veure si de veritat la gent comença a deixar de fer rallys i estem tots més tranquils a nivell cel petardeig d'alguns!
Con las pegatinas nuevas de emisiones etiquetado energético ECO tendremos los coches más decorados y bonitos yo me pondré una de Snoopy esto se está pareciendo a España con las normativas etc.
I que faran els agents de circulacio? Avisar? Donar abraçades? Dels polis com que no serveixen, ja que estan al bar, ni pregunto.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte