Diari digital d'Andorra Bondia
Pere Capdevila i Lluís Sàmper reben els premis Antoni Rogel del 2016
Pere Capdevila i Lluís Sàmper reben els premis Antoni Rogel del 2016

Pere Capdevila i Lluís Sàmper reben els premis Antoni Rogel del 2016


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: J.G.

La Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) va entregar ahir els Premis en Memòria d’Antoni Rogel 2016. Els guardons van recaure en Pere Capdevila, un dels impulsors de l’Associació de Minusvàlids d’Andorra (Amida), que va rebre el premi a la persona amb discapacitat mereixedora del reconeixement a l’esforç personal i a la integració en la vida social participativa, i en Lluís Sàmper, expresident de la FAAD i expresident de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer, que va ser premiat com a persona mereixedora del reconeixement a la tasca en pro i defensa del col·lectiu de persones amb discapacitat.

El gerent de la FAAD, Jacint Risco, va destacar que es tracta de dues persones molt significatives per als discapacitats. De Capdevila va recordar la lluita que va emprendre en un moment en què a Andorra les persones amb diversitat funcional eren “desconegudes” i no gaudien de drets. El mateix guardonat (que va remarcar que no volia cap premi ni reconeixement) va explicar que l’unia amb Antoni Rogel una amistat “molt gran”. Va recordar que cap al 1980, amb altres discapacitats, es van unir per reivindicar ser pensionats un cop complerts els 18 anys. “Com que no havíem cotitzat a la CASS perquè la salut ens ho impedia, no teníem cobertura sanitària”, va assenyalar. 

Al costat d’altres persones que estaven en la mateixa situació es van organitzar per crear una associació. Per això van haver d’esperar un temps, ja que “no hi havia el dret d’associació”, va declarar. Tot i que s’ha avançat en drets, insisteix que encara els en falten. Per això remarca que l’avisin si cal anar a reclamar als polítics.

De Sàmper, Risco en va destacar que és un lluitador pels drets fonamentals i dels més desafavorits, així com la seva implicació en diferents àmbits. “Un gladiador que ha estat a l’arena pels drets de les persones més vulnerables” i en risc d’exclusió social i que, al seu moment, va assolir el “repte” de substituir Antoni Rogel. Sàmper, que va assenyalar no ser mereixedor de tants elogis, va oferir el guardó a les persones que treballen de forma altruista destinant part del seu temps a la “resta de la humanitat”. Considera que “viure és implicar-se”, al mateix temps que va constatar que la societat està mancada de persones voluntàries.

L’acte es va cloure amb l’obra  teatral Evolució/Involució, a càrrec d’Al Trot Teatre, protagonitzada per set actors amb paràlisi cerebral d’una associació de Tarragona. La representació va mostrar el tracte que han rebut les persones discapacitades al llarg de la història, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat, passant per l’època del nazisme. Risco va remarcar que, com s’observa en l’obra, la història no és lineal.

El gerent de la FAAD també va voler tenir unes paraules de record “molt especials” per al president de la federació, Pere Valls, que en aquests moments lluita per la seva salut.

Andorra
discapacitats
faad
rogel
premis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte