Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d'arxiu de l'hospital.
Imatge d'arxiu de l'hospital.

Petició de més metges i desvincular el SUM de les urgències hospitalàries


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Agències
Representants de la branca sanitària de l’USdA s'han reunit avui amb la direcció del SAAS per traslladar-los els neguits i demandes sobre el funcionament de la sanitat. En aquest sentit, les principals reivindicacions que es s'han tornat a posar sobre la taula és que cal “continuar buscant metges i donar-los incentius perquè Andorra ja no és un lloc atractiu”, a més de reiterar que cal separar el personal del SUM del que atén en les Urgències hospitalàries. Igualment.
 
Així ho ha exposat la doctora Gemma Pujal, membre del sindicat, tot remarcant que des de la pandèmia “la càrrega de feina del personal ha pujat moltíssim”. A  la major demanda d’atenció, en aquests moments també s’hi sumen “els accidents d’esquí i el virus de la grip”. Amb tot, a nivell assistencial “tenim el mateix nombre de metges” treballant. De fet, a Urgències hi ha dos metges que atenen, un dels quals, però, és el mateix que ha de sortir amb el SUM si hi ha un requeriment d’assistència fora de l’hospital, per tant, durant aquella estona que ell no hi és, ja només en queda un per atendre els pacients. Aquesta situació comporta, que si bé aquelles persones que acudeixen a Urgències amb nivells de gravetat elevats són ateses “amb un temps acceptable”, en el cas dels de baixa complexitat “les esperes poden ser de més de dues, tres o quatre hores”.
 
Per solucionar-ho “cal més personal, que s’hi ha posat, però és que venim d’un dèficit de fa 5 o 6 anys”, ha assenyalat Pujal, que ha indicat que una de les mesures passaria per deslligar l’equip del SUM de les Urgències hospitalàries. “Abans, amb menys càrrega assistencial aprofitaves el personal, però ara ja no es pot fer, quan sortim al carrer, queda un buit”.
 
Pujal ha explicat que des del SAAS se’ls va manifestar que estaven d’acord amb la proposta però que no ho poden fer realitat perquè no disposen de la partida econòmica per fer les contractacions. Una partida que hauria d’aprovisionar el ministeri. “Nosaltres fa dies que ho demanem i des del setembre que insistim més. Des del ministeri ens van dir que a principis del 2023 ens donarien una resposta, però ja hi som i no ens han dit res”, ha manifestat, i ha afegit que temen que la situació pugui arribar al límit. “Anem aguantant, però hi haurà un moment que no podrem ni el personal ni els pacients”.
 
 
Incentius
Per tot plegat van insistir a la direcció del SAAS que cal seguir buscant personal sanitari per poder fer més contractacions. I en aquest cas veuen imprescindible poder oferir incentius per venir a treballar a Andorra, ja que “ja no és atractiu”. Una conclusió que en més d’una ocasió també se li ha sentit dir al director general del SAAS, Josep Maria Piqué, si bé des de la parapública han rebutjat fer declaracions sobre la trobada.
 
També el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, es manifestava en línies similars a la sortida de la reunió: “Per l’habitatge, els salaris i per motius de les condicions de treball els metges que venen de fora no es queden, tornen a marxar, i això també és un problema”. Ubach també ha posat l’accent en els temps d’espera per acudir a alguns especialistes i, igual que Pujal, creu que cal educar els ciutadans perquè no acudeixin a Urgències quan no cal, el problema arriba, va dir, “quan no tenen altra solució”.
 
De fet, Ubach ha explicat que tant ells com el SAAS havien coincidit “bastant” en el diagnòstic sobre els problemes del sistema sanitari del país. “Hi ha una falta recurrent de personal i de mitjans de gestió”, va assegurar, deixant clar que “el ministre que sigui que agafi la cartera ha de tenir clar que tenim problemes greus estructurals dins del sistema”. Així, ha indicat que sigui qui sigui, l’escollit, quan hagi assumit el càrrec tindrà als representants sindicals “picant a la porta per reclamar que es donin solucions a aquests problemes”. Unes dificultats que defensen que s’arrosseguen “des de fa anys”. Per això ha assenyalat que “si la persona escollida no està disposada a afrontar els problemes o no es veu capacitat per afrontar-ho, més val que es quedi a casa”.
 
Les dues parts s'han compromès a una nova reunió un cop passades les eleccions. Mentrestent, la branca sanitària de l’USdA ha previst trobar-se amb representants de tots els partits que concorren als comicis del 2 d’abril per  tractar la qüestió i veure els plantejaments que es fan a nivell sanitari.
Andorra
hospital
SAAS
urgències
summ
Ubach
Pujal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte