Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Maria Pijuan en el moment de prometre el càrrec, ahir, a la Casa de la Vall.
Josep Maria Pijuan en el moment de prometre el càrrec, ahir, a la Casa de la Vall.

Pijuan denuncia un ambient judicial “molt enrarit” que “no havia vist mai”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El magistrat i president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, va denunciar ahir que l’ambient judicial al país està “molt enrarit amb certs sectors de l’advocacia”. Pijuan ho va afirmar després de renovar el seu càrrec per sis anys més quan va ser preguntat per la premsa per la seva recusació en el marc del cas BPA. “És un fet que va succeir i que he d’acceptar”, va exposar, si bé va assenyalar que “a Espanya estic acostumat a una manera de fer i aquí me n’he trobat una altra. M’ha sorprès una mica perquè no és al que estic acostumat”.
Així, va assenyalar que “hi ha una allau de querelles criminals, recusacions i incidents que mai m’hauria imaginat i que no havia vist mai a Espanya”. A parer seu aquesta situació “no és bona” i dona “una imatge que tampoc no és bona”. De fet, per mostrar la seva incomprensió davant d’aquestes actuacions va apuntar que “no crec que els magistrats d’aquí hagin fet res diferent que a Espanya. Jo he fet el mateix. La meva manera d’actuar i de fer a Espanya és la mateixa que aquí a Espanya, mai he tingut problemes”.
De la mateixa manera va deixar clar que està totalment apartat de la causa i que només tracta el tema amb els companys del tribunal “per parlar de temes d’organització”.

Activitat i personal
Pijuan va renovar càrrec –l’última renovació segons va dir– al costat de la magistrada del Tribunal Superior (TS), Fàtima Ramírez. Tots dos van coincidir a destacar que els darrers anys les dues jurisdiccions han vist incrementat el volum de feina, de manera que potser caldrien ajustos pel que fa al personal.
Ramírez va detallar que entre el 2017 i el 2019 l’activitat al TS ha augmentat un 70%. Els motius els va atribuir tant a una modificació de les competències del tribunal, com al cas BPA. “S’ha modificat l’incident de nul·litat i no sé si se’n fa un ús excessiu o no, però n’hi ha moltíssims”, va explicar i va assegurar que aquestes accions representen el 20% dels assumptes que entren al TS. Ramírez va remarcar que els tres magistrats que hi ha actualment al Superior estan a temps parcial, de manera que si el volum de feina segueix en augment, “potser d’aquí a un temps sí que seria necessari tenir algú a temps complet”. Amb tot, va assegurar que “per ara ens en sortim”.
Pel que fa al cas BPA, tot i no tenir-ho quantificat exactament, va apuntar que potser un 15% dels assumptes que tracten corresponen a aquesta causa. De la mateixa manera, considera que al Principat el Tribunal Constitucional “s’ha convertit en una mena de tercera instància sense voler-ho”, on arriben un gran volum de casos.

Batllia
El president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, va indicar que caldria estudiar les demandes de més personal al TS, i en tot cas, va admetre que la preocupació se centra sobretot a la Batllia, que és on ara mateix hi ha més col·lapse de feina. “És per on entra la feina”, va indicar. Per mirar de posar-hi solució, el CSJ té previst convocar, pròximament, fins a cinc places de batlle i es preveu la incorporació de dos fiscals adjunts a temps parcial, un a Corts i un altre a Superior. Casadevall va detallar que tres dels llocs de batlle que es trauran a concurs seran per cobrir places vacants, ja que “hi ha una batlle que ha plegat, una que està de baixa i una altra que ha agafat una excedència”. Les altres dues places seran noves i estan previstes al pressupost del 2020 que es preveu que s’aprovi a final de mes.
Amb tot, també va reconèixer que les incorporacions no serien immediates. “S’han de fer exàmens, després hi ha un temps de formació i tot això ho endarrereix molt”, va exposar, afegint que el més probable és que aquestes noves incorporacions no siguin operatives fins al 2021. 
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va recordar que el Govern complirà amb les demandes del CSJ dotant “14 places més dins l’administració de Justícia” previstes en el pressupost. A part dels dos batlles també sumaran tres secretaris judicials, tres oficials i sis administratius. Casadevall es va mostrar confiat que tota aquesta dotació de personal que “pràcticament tota va a la Batllia” sigui “suficient” per acabar amb el col·lapse que hi ha actualment. Si no, va reconèixer, “el 2021 hi torna a haver pressupost” i tocaria tornar a demanar més recursos al Govern.

 

Obertura de l’any judicial a la nova seu de la Justícia

Enric Casadevall no va donar encara una data exacta per a l’estrena de la nova seu de la Justícia, però es va mostrar convençut que a l’octubre, quan es faci l’obertura de l’any judicial, les dependències ja estaran a ple rendiment. El president del CSJ va indicar que a finals d’aquest mes es farà l’entrega de l’edifici per part dels constructors. Ara falta obrir els plecs del concurs per proveir de mobiliari l’edifici, per tant, no estaria moblat fins a “finals d’abril o principis de maig”. Després s’haurà de fer el trasllat del mobiliari que s’aprofiti de l’actual seu judicial, de l’arxiu i de tota la part informàtica i també s’haurà de convocar un concurs per adjudicar la neteja i acabar de condicionar els ascensors. “Tot fa apuntar que en tenim fins al juny o al juliol”, va dir. 
Casadevall va explicar que la voluntat és fer un trasllat “progressiu”, per la qual cosa “hem buscat un sistema que ens permeti treballar als dos llocs alhora”. Primer s’hi traslladarà el CSJ, després la fiscalia, després corts i per últim la Batllia, que disposarà d’un parell de setmanes.“Intentarem fer-ho abans de l’agost”, va afirmar. De fet, Enric Casadevall va admetre que “per posar en marxa aquest edifici hem de tocar moltes tecles”.

Pijuan
denuncia
ambient judicial
“molt enrarit”
“no havia vist mai”

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

igual, es perquè alguns tenen la obligació de intentar perseguir a persones i no delicte, en una causa com la causa general de BPA, que el mateix Pijuan sap que no era delicte Andorra. i que estaven en el sumari altres bancs

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte