Diari digital d'Andorra Bondia
Grup de treball del projecte Plastic0Pyr, en una de las àrees estudiades.
Grup de treball del projecte Plastic0Pyr, en una de las àrees estudiades.

Plàstics als intestins dels peixos de llacs i rius pirinencs


Escrit per: 
Redacció / Foto: CSIC

Els peixos de llacs i rius pirinencs a Andorra, França i Catalunya tenen microplàstics en els seus intestins, fins a 50 fragments en alguns casos, fet que implica una possible transferència tròfica. La dada, revelada pel projecte Plastic0Pyr, confirma que els ecosistemes de muntanya no escapen a aquest tipus de contaminació, segons un comunicat del Centre Superior d'Investigacions Científiques. De fet, tal com revela el mateix projecte, el riu Ter aigües avall de l'estació d'esquí de Vallter 2000 és un dels punts més contaminats pel nombre de residus plàstics trobats en mostres de peixos.

"Hi ha una relació clara entre el grau d'urbanització i activitat turística en l'ambient adjacent als rius de muntanya estudiats, i la quantitat i els tipus de residus plàstics trobats", explica Helena Guasch, investigadora del Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSIC, i coordinadora del projecte.

Els efectes arriben fins i tot als microorganismes
Joan Artigas, de la Université Clermont Auvergne (França), indica que s'han vist diferències significatives en el creixement i la biodiversitat de microorganismes de substrats naturals, com la fullaraca o la fusta, i els de plàstics i bioplàstics que es poden acumular als rius de muntanya. “Les interaccions entre aquests microorganismes canvien depenent de si creixen sobre substrats plàstics o bioplàstics”, cosa que podria afectar el funcionament i la diversitat de les comunitats de microorganismes.

El projecte Plastic0Pyr ha estudiat durant dos anys l'impacte d'aquesta contaminació a llacs i rius pirinencs, així com estratègies per reduir-lo. Finalitzat el projecte, els resultats van ser presentats fa uns dies, en un congrés a Setcases (Girona), a representants de l'administració local i regional, empreses, entitats esportives, universitats i centres de recerca. També es van presentar propostes d'economia circular i d'implicació ciutadana per minimitzar-ne la presència i l'impacte.

El consorci del projecte Plastic0Pyr està format per centres de recerca i entitats de França, Andorra i Espanya, com ara el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), les universitats de Barcelona (UB) i Girona (UdG), la Université Clermont Auverge, el CNRS-Ecolab i les empreses Anthesis Lavola i Cicloplast. També són socis del projecte l'Agència Catalana de Residus, l'Agència Catalana de l'Aigua, el Govern d'Andorra, l'Institut Pirinenc d'Ecologia (IPE-CSIC), l'Agència Catalana de Residus il‟Ajuntament de Setcases.

Hi ha conscienciació mediambiental però els hàbits no han canviat
El projecte també ha abordat la problemàtica des del vessant econòmic i social. En aquest sentit, equips de la Universitat de Barcelona i d'Anthesis Lavola han entrevistat més de mig miler de participants. Les respostes revelen que els plàstics d'un sol ús, malgrat la conscienciació mediambiental dels usuaris, se segueixen fent servir en activitats esportives i lúdiques als entorns de muntanya.

Aquest equip també ha realitzat una ecoauditoria dels productes d'un sol ús més utilitzats, que, tal com explica Mónica Martinez (UB), “han resultat ser ampolles de plàstic, film transparent, bosses de plàstic i capsetes de cartró per menjar ràpid” . L'ecoauditoria també estudia les possibles alternatives (ampolles de metall o vidre, embolcalls reutilitzables, bosses tèxtils i reutilitzables) per disminuir l'impacte ambiental.

Plàstics
intestins
peixos
llacs
rius
pirinencs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte